• OBJAVLJENO: 17.10.2019.
Na sastanku sa predstavnicima švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC)
Razgovarano o aktivnostima u vezi izrade Strategije razvoja BPK Goražde

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sastala se danas sa predstavnicima švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Sa voditeljom konsultantskog tima za procjenu postignuća i mapiranje pristupa u dosadašnjim projektima u sektoru javne uprave, sa fokusom na lokalnu samoupravu Matthiasom  Bossom iz Švicarske , razgovarano je o aktivnostima našeg kantona u vezi izrade SDC Strategije za BiH.

Kako je istaknuto na sastanku,  Strategija razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ističe 2020.godine i već bi se trebalo krenuti sa pripremama  u vezi izrade nove . Ovom prilikom predstavnici švicarske Agencije za razvoj i saradnju  izrazili su spremnost u pružanju podrške u izradi Strategije razvoja ovog dijela BiH.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, Bosansko-podrinjski kanton Goražde već duže vrijeme vodi razgovore sa Ambasadom Švicarske, UNDP-om, odnosno švicarskom Agencijom za razvoj i saradnju kada je u pitanju podrška projektima našeg kantona, a na današnjem sastanku je dogovoreno da će  Strategija razvoja BPK Goražde pratiti donošenje strategije na federalnom nivou.

„ Kao što smo se danas dogovorili, izrada Strategije razvoja BPK Goražde  će pratiti donošenje strategije na federalnom nivou i to na period od sedam godina. Danas smo prezentirali u kojoj fazi je realizacija aktivnosti iz prethodne Strategije razvoja BPK Goražde te šta su to  prednosti i mane strateškog planiranja. Ono što me je jako ohrabrilo jeste da ćemo dobiti podršku kod izrade strategije,  ali  na način da mi više ne budemo samo korisnici strategije, odnosno da nam je neko drugi uradi,   već da  budemo partner prilikom izrade Strategije razvoja BPK Goražde. Mi sa svoje strane ćemo napraviti kvalitetnu evaluaciju implementacije Strategije razvoja BPK Goražde i onda ćemo u novoj strategiji zaista planirati samo ono što je bitno i potrebno za BPK Goražde i što je u konačnici izvodivo da se realizuje“-naglasila  je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.