• OBJAVLJENO: 06.07.2005.
Austrijanci zainteresovani za izgradnju regionalne deponije smeća u Goraždu!

Više austrijskih kompanija zainteresovano je za izgradnju i upravljanje nad budućom regionalnom sanitarnom deponijom za čvrsto gorivo u Goraždu o čijoj izgradnji se upravo pregovara- izjavio je trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u našoj zemlji Robert Luck na sastanku kod Premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salka Obhođaša.

Tom prilikom gospodin Luck interesovao se u kojoj su fazi pregovori oko izgradnje ove deponije i da li postoji politička volja svih zainteresovanih subjekata, načelnika susjednih općina, za što je dobio uvjeravanja od Premijera Obhođaša.
Premijer je pri tom kazao kako se u ovaj projekt ušlo dosta oprezno kako ništa ne bi, kad se on dovede do kraja , ometalo njegovu implementaciju, a što je najvažnije kako bi postojala saglasnost svih građana na čijem lokalitetu se predviđa izgradnja ove deponije.
Interesovanje austrijskih firmi dodatan je motiv da se što kvalitetnije pristupi ovom projektu koji je od velikog značaja za Bosansko-podrinjski kanton jer je opšte poznata činjenica da su deponije ovakve vrste siguran i dobar izvor prihoda onima koji njom raspolažu, ali i široj društvenoj zajendici, istaknuto je ovom prilikom.

Premijer Obhođaš pozvao je savjetnika Lucka da svoju ponudu iznese na konstituirajućoj sjednici Međuopćinskog vijeća za implementaciju Projekta regionalne sanitarne deponije za čvrsti otpad u Goraždu koja je zakazana za 21. juli 2005. godine , na kojoj bi se pored usvajanja Poslovnika o radu i izbora predsjednika i zamjenika Vijeća, trebala donijeti odluka o konačnoj lokaciji ove regionalne deponije .
Na kraju sastanka, trgovinski savjetnik Ambasade Austrije upoznat je i sa koncesijom koju je kantonalno Ministarstvo za privredu raspisalo za izgradnju puta Goražde- Hrenovica, sa izgradnjom tunela kroz Podhranjen.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.