• OBJAVLJENO: 07.11.2019.
Press konferencija Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Krajnje je vrijeme da damo svi doprinos da se konačno stane sa privođenjem, saslušavanjem, zastrašivanjem i podizanjem optužnica, procesuiranjem i presuđivanjem nevinih ljudi

U okviru 19. redovne sjednice Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održana press konferencija o temi: “Realizacija planskih i programskih obaveza i aktivnosti u 2019. godini“.

Kako je istaknuto, u fokusu su problemi pripadnika ARBiH, koji su optuženi za navodne ratne zločine u periodu 1992-1995. godine, za koje su podignute i potvrđene optužnice, vode se sudski procesi i izriču konačne presude, odnosno koji izdržavaju zatvorsku kaznu. U posljednjih šest godina optužen je 21 pripadnik ARBiH i sve su optužnice potvrđene. Trenutno su izrečene presude za osam pripadnika ARBiH, u trajanju od 89 godina zatvora i isti izdržavaju pomenutu kaznu u KPZ-u Zenica.

Tri pripadnika su konačno oslobođena, tri su oslobođena prvostepenom presudom, dok je jedan pripadnik prvostepenom presudom presuđen na dvije godine zatvora, a protiv šest se vodi sudski proces.

Organi Fondacije „Istina za Goražde“ BPK Goražde dali su maksimalan doprinos kako bi na određen način pružili kontinuiranu pomoć i podršku porodicama pripadnika Armije, a u skladu sa raspoloživim finansijskim i drugim sredstvima. Posebni napori uloženi su u rješavanje pitanja trajnog zaposlenja pojedinih članova porodica kao i pomoć u školovanju i stipendiranju djece.

Istaknuto je da su Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno resorno Ministrastvo za boračka pitanja, u najvećoj mjeri finansijski podržali realizaciju programskih zadataka fondacije, a finansijska sredstva koja su planirana i odobrena od strane Grada Goražde i lokalnih zajednica s područja kantona, u proteklom periodu, bila vrlo simbolična.

Stalnim aktivnostina Upravni odbor fondacije uspio je, od određenih subjekata s područja kantona a i šire, obezbijediti dio finansijskih sredstava u tekućoj godini, kojima izražavaju posebnu zahvalnost. Upravni odbor javno poziva sve organe vlasti na kantonalnom, gradskom i lokalnom nivou da u postupku donošenja Budžeta za narednu 2020. godinu, planiraju daleko veća finansijska sredstva s ciljem direktne i adekvatne pomoći ovim ljudima i njihovim porodicama.

Apel je upućen svim nivoima vlasti, a posebno Grada Goražda i BPK Goražde da poduzmu sve kako Grad heroj ne bi postao grad zločina, jer je vrlo primjetno da upravo to želi agresorska strana. Koristi se svaka prilika da se uguši istina, a afirmiše laž, što je očit primjer saradnje tužilaca srpske nacionalnosti sa Komitetom za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Beograda. Kroz njihovu stalnu saradnju i njihove analize, primjetno je da su iste pune mržnje, pripremljenih izjava i svjedočenja, lažnih dokumenata, zamjene statusa civila i vojnika RS-a i slično.

Podsjećanja radi, više od 24 godine, niko nije odgovarao za počinjene teške zločine nad Bošnjacima u opsjednutom Goraždu u periodu 1992-1995. godine. Postavlja se pitanje zašto su i dalje pasivni i neodgovorni tužilački i sudski organi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te zašto se ne podižu optužnice protiv najodgovornijih počinilaca ratnih zločina nad Bošnjacima, a posebno kad je u pitanju Grad Goražde.

Upravni odbor Fondacije je u februaru 2019. godine, sačinio dokument koji sadržajno i argumentirano ukazuje i oslikava agresiju na području regije Goražde u periodu 1992-1995. godina od strane Vojske RS-e, MUP-a i paravojnih jedinica, uz pomoć susjedne države Srbije.

Krajnje je vrijeme da svi ustanemo, poklonimo se žrtvama koje su prolile krv za ovaj grad, kanton, regiju Podrinje, državu BiH i damo svi doprinos da se konačno stane sa privođenjem, saslušavanjem, zastrašivanjem i podizanjem optužnica, procesuiranjem i presuđivanjem nevinih ljudi, poručeno je sa današnje press konferencije Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.