• OBJAVLJENO: 06.07.2005.
Vlada BPK Goražde dodjelila koncesiju za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Osanici

Uskoro proizvodnja novih kilovata električne energije!

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dodijelila je firmi “EKO ENERGY” iz Tuzle koncesiju za izgradnju male hidrocentrale na rijeci Osanici pod nazivom “Osanica 4”.
Ugovor o koncesiji potpisali su premijer BPK Goražde Salko Obhođaš i direktor firme “EKO ENERGY” Sead Rešidbegović, a ovom činu prisustvovali su, između ostalih, kantonalni ministar za privredu Ferid Bučo i predsjednik Komisije za dodjelu koncesija Emir Sijerčić.
Ne krijući svoje zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom, premijer Obhođaš izjavio je da je izgradnja MHE “Osanica 4” izvrstan primjer iskorištavanja bogatih prirodnih resursa Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Govoreći o prednostima ovog projekta, premijer je naglasio kako je jedan od uslova iz ovog ugovora davanje poslova domaćoj građevinskoj operativi u procesu izgradnje mini hidrocentrale i zapošljavanje ljudi, čak i u slučaju da njihova ponuda bude do 3% skuplja od firmi van područja ovog kantona.Obaveza koncesionara je i da 1% svojih prihoda uplati u budžet kantona.

Kao jedan od razloga zbog čega je firma “EKO ENERGY” d.o.o. odabrala Goražde za realizaciju svog projekta, direktor Sead Rešidbegović naveo je u jedinstvenoj i veoma povoljnoj proceduri do dobivanja koncesije, kao i u spremnosti kantonalne i općinske administracije da izađe u susret njegovoj firmi u svim pripremnim radnjama za izgradnju mini hidrocentrale.
“Naš cilj nije samo jedna mini hidrocentrala. Mi smo istraživali i ostale vodotoke na području BPK Goražde, a imali smo i od ranije neke informacije od Elektroprivrede. Kad ozbiljnije zakoračimo u realizaciju ovog projekta, pojavićemo se sa novim idejama i novim poslovnim projektima, koje ćemo nadam se, raditi ponovo u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom privrede i Vladom kantona”- riječi su direktora Rešidbegovića.
Mini hidrocentrala “Osanica 4” , instalisane snage od 630 kW trebala bi godišnje proizvoditi 2,583 GWh električne energije. Rok za početak probne proizvodnje je 26 mjeseci od stupanja na snagu ovog ugovora, a njena vrijednost je procijenjena na 1.444.860,00 KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.