• OBJAVLJENO: 14.11.2019.
Održana press konferencija Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“
Ukazano na nezadovoljstvo ne provođenjem Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde

Upravni odbor Fondacije „Istina za Goražde“ održao je danas press konferenciju na kojoj se govorilo o ne provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde te zaključcima i zahtjevima prema nadležnim insitiucijama na djelovanje. Press konferenciji prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Aganović.

Fondacija „Istina za Goražde“ svojim djelovanjem nastoji  spriječiti nedopustivo prekrajanje historije,  kroz postupke pravosudnih instiucija BiH u procesima koji se vode po predmetima ratnih zločina. Prvenstveno, na predmetima koji se odnose na opsadu i teror stanovništva Goražda u periodu 1992-1995.godine, u okviru čega su zastupljene gotovo sve kvalifikacije krivičnih djela ratnih zločina prema žrtvi. U tom kontekstu, Fondacija je sačinila   Analizu realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, na području regije Goražde, u kojoj se isključivo bavila činjenicama, koje prije svega oslikavaju teška zlodjela na području šest okolnih općina, s akcentom na Goražde i status predmeta ratnih zločina u odnosu na karakter rata i ove sigurnosne zone UN-a.

Svi relevantni podaci uzeti su iz utvrđenih činjenica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, odnosno dokaza potvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, Suda BiH i Instiuta za nestale osobe u BiH.  U ovom dokumentu koji je podržala i Vlada BPK Goražde, opisane su karakteristike djejstava zločina,  zatim rezultati Državne strategije,  uočeni problemi u implementaciji strategije procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, te definisani određeni zaključci i zahtjevi za poziv na djelovanje nadležnih organa i institucija, sve u cilju poduzimanja konkretnih mjera i postupaka za procesuiranje ratnih zločina u opsjednutom Goraždu od strane agresora.

Dokument je upućen prema nadležnim organima i institucijama na svim nivoima u BiH od kojih se traži informacijama o poduzetim aktivnostima da li su poduzete ili  kada će se definitivno početi poduzimati odgovoarajuće mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Na osnovu do sada dobijenih informacija, Upravni odbor je mišljenja da su ove informacije formalne prirode, odnosno stiče se utisak da se i dalje nastoji sa svakim vidom opstrukcija, odnosno da se uočava i nastavlja daljnja neodgovornost i pasivnost amnestirati zločin a kazniti žrtva kada je u pitanju BPK i Grad Goražde. Kako ističu u Fondaciji, najodgovornija insitucija je Tužilaštvo BiH, jer se, uprkos svim zahtjevima nikada se nije očitovalo o ovom dokumentu.

U stalnom nastojanju za istinom i pravdom, kada je u pitanju sudbina i stradanje stanovništva Goražda u periodu 1992-1995.godina, Upravni odbor Fondacije sačinio je revidiranu Analizu Državne strategije, s posebnim osvrtom na njeno ne provođenje, jer nije došlo do značajnijih promjena usmjerenih na procesuiranje manje složenih predmeta u kojima se kao osumnjičeni i optuženi pojavljuju isključivo branioci velikog broja nedužnog zbjega naroda ispred kama zločinaca od sigurne smrti u opsjednutom Goraždu.

U protekle 24 godine podignuta je jedna optužnica, a razmatrajući ovu problematiku Upravni odbor Fondacije „Istina za Goražde“ donio je zaključke u kojim se ističe  nezadovoljstvo provođenjem Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina za područje regije Goražde od njenog donošenja do danas, jer nije otklonila razloge zbog kojih je donešena, niti je postigla postavljene ciljeve i dala očekivane rezultate. Samo djelimično, izneseni su podaci u ovom dokumentu o ratnim zločinima na području regije Goražde, a posebno obim, način i surovost izvršenih zločina, kao i brojnost žrtava jasno govori da se radi o najsloženijim i najprioritetnijim predmetima koji su morali biti do sada procesuirani.

Na primjeru Goražda najasnije se vidi rad i djelovanje Tužilaštva u BiH koje procesuira manje složene predmete, vrši fragmetaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake mijenjajući suštinu i karakter ratnih djejstava na ovom području. Činjenica je da do danas potvrđena samo jedna optužnica za počinjene ratne zločine nad opkoljenim bošnjačkim stanovništvom Goražda, u zaštićenoj zoni UN-a, još jednom ubija preživjele građane i rodbinu žrtava koji su bili svjedoci varvarstva i terora, svakodnenvih pogibija i teškog ranjavanja civilnog stanovništva, uništavanja zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kulturnih i vjerskih objekata, uskraćivanja vode, hrane, sanitetskog materijala i svega drugog neophodnog za golo preživljavanje. Za zločine nad Bošnjacima Tužilaštvu BiH dostupne su direktive, zapovjesti, naređenja i izvještaji vojske i rukovodstva RS-a iz kojih se jednostavno mogu identifikovati planeri i izvršioci najtežih ratnih zločina i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu april 1992. do decembra 1995.godina. Živi svjedoci, materijalni dokazi i dokumenti nisu dovoljni Tužilaštvu BiH da procesuiraju zločine oko Goražda, što kod bošnjačkog stanovništva stvara uvjerenje da se sudi samo Bošnjacima, braniocima golih života unutar goraždanskog okruženja, te stiče nepovjerenje u pravosudne organe i pravdu u BiH. U postupcima podizanja optužnica protiv Bošnjaka tužilaštva vrše pritisak i prijetnje svjedocima, instruiraju svjedoke prilikom davanja izjava i suđenja, pripremaju zaštićene svjedoke upitnog kredibiliteta koji uglavnom svjedoče linkom iz Srbije, koriste analize i upitna medicinska dokumenta iz Srbije.

Kada je riječ o radu Kantonalnog  tužilaštva  u Goraždu po ovim pitanjima, u Fondaciji ističu da je on vrlo slab, površan i neučinkovit . Ne mogu se dobiti informacije o podnešenim prijavama, slabo prate aktivnosti i sudbinu prenešenih predmeta višim pravosudnim instancama, ali jako dobro pripremaju istrage o navodnim zločinima branilaca Goražda i šire regije. Visoko pozicionirani predstavnici vojske i policije RS-a protiv kojih se podižu optužnice, uspješno, organizovano odlaze u Srbiju da bi se zaštitili od sudskih postupaka, a tužilaštva uglavnom ne poduzimaju konkretne mjere za tajnost postupaka, kao i za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH poslije bjekstva.

Zbog svega navedenog, Fondacija upućuje poziv na djelovanje institucije BiH kojim se upućuje ovaj dokument  da hitno poduzmu mjere kako bi se doslijedno provodila Strategija, prvenstveno na području regije Goražde i u cijeloj državi BiH. Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zahtijeva se poduzimanje mjera prema odgovornim osobama za ovakav rad, koji dodatno ubija žrtve i časne učesnike odbrane golih života u goraždanskom okruženju, a od sudova u BiH se zahtijeva da prihvate isključivo optužnice zasnovane na zakonitoj proceduri i u skladu sa važećim zakonima BiH. Posebno se zahtijeva poštivanje institucije svjedoka, postupaka i procedura u davanju izjava bez prisile, prijetnji, predlaganja teksta izjave i uobličavanja istog, te puna zaštita od višestrukih pozivanja i maltretiranja istih svjedoka po istom postupku, u čemu se svjedoci često dovode do uloge optuženih. Od meritornih instiucija BiH se zahtijeva poduzimanje mjera za obezbjeđenje bar istog tretmana pripadnika Armije RBiH i drugih komponenti koje su branile BiH od agresije kao što je tretman pripadnika jedinica i snaga koje su uništavale BiH, posebno u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka u susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku. Po ovom pitanju traži se poduzimanje konkretnih mjera za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH.

Takođe, od Tužilaštva u BiH se traži da uvažavaju isključivo pravne osnove za pokretanje istražnih radnji i postupaka u daljoj implementaciji Strategije i da u potpunosti odbace politički ili na drugi način inicirane, odnosno naređene radnje i aktivnosti. Od sudova i Tužilaštva u BiH zahtijeva se zaštita časnih i čestitih autoriteta, visokomoralnih učesnika u odbrani BiH od prljavih i podlih blaćenja, laganja o njihovom učešću u zločinima, koja se često provode s ciljem uništenja vrijednosti i autoriteta pojedinaca, što za posljedicu često ima narušavanje njihovog zdravstvenog stanja i preranu smrt.

Institucijama vlasti na svim nivoima, a posebno meritornim institucijama u BiH iz Fondacije “Istina za Goražde” ukazuju da se iz svega navedenog, u okviru dokumenta, jasno može prepoznati da se pored izjednačavanja žrtve i zločinca, moralnih i ljudskih postupaka u odbrani golih života u potpunom goraždanskom okruženju i nemoralnih i neljudskih radnji koje su imale zločine kao svirepo pravilo u ostvarivanju ciljeva, kao krajnji cilj želi izmijeniti historijsko, činjenično stanje i poistovjetiti sve ili čak žrtvu verifikovati kao zločinca a zločinca kao žrtvu i totalno lažirati karakter odbrane RBiH.

Od svih institucija zahtijeva se da poduzmu aktivnosti u cilju hitnog i doslijednog spašavanja pravde, morala i prava. Trenutno je nepravda na površini, a pravda se prikriva kao što su prikrivene i dalje se prikrivaju masovne grobnice nedužnih žrtava organizovanih, planiranih i sistemski provednih zločina, a trenutno žrtve, branioci golog života u goraždanskom okruženju pravosnažno su osuđenje na 89 godina robije, a zločinci napadači su do sada optuženi samo u jednom slučaju.

Iz tog razloga, Fondacija „Istina za Goražde“ traži i zahtijeva pravdu odmah te prekid novog zločina nad potvrđenom i višestrukom ubijenom žrtvom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.