• OBJAVLJENO: 09.07.2005.
U Goraždu formiran ogranak Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH

Traganje za ratnim dokazima i istinom o ratu


Premijer BPKGoražde Salko Obhođaš sa saradnicima primio je delegaciju Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH predvođenu generalom Hasanom Efendićem. U sastavu ove delegacije, pored predsjednika ogranka ovog Udruženja u Goraždu Sejdalije Ferhatovća, nalazili su se i profesor sa Univerziteta u Iranu, direktor Ureda za ratnu književnost Morteza Sarhangi i fotoreporter Reza Bordji, prvi fotoreporter koji je još ratne 1992. godine ušao u opkoljeno Goražde.
Gosti su upoznali premijera sa aktivnostima svog udruženja, koje je osnovano, kao što sam naziv kaže, radi očuvanja i zaštite tekovina borbe za BiH. Kako su naglasili, cilj ovog Udruženja jeste prikupljanje ratne dokumentacije i čuvanje istine o pravednoj borbi Bošnjaka za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Njihov cilj je i formiranje svojih ogranaka u svim kantonima Federacije BiH, kao što je to slučaj sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde. U tome imaju nesebičnu pomoć prijatelja iz Irana koji svoja iskustva stečena, kako kažu, nametnutim dugogodišnjim ratom sa Irakom mogu prenijeti i ljudima iz BiH, s kojima ih, kako kažu, veže zajednička karakteristika- neželjeni rat.

“ Naš cilj nije da čuvamo rat kao uspomenu. Svaki rat ima pouku koju treba naučiti da bismo cijenili mir i da bismo odbranili budućnost”, izjavio je ovom prilikom direktor Ureda za ratnu književnost profesor Morteza Sarhangi.
U Iranu je prema njegovim riječima izdato više od 5000 naslova knjiga o ratnim temama, a osnovana su i različita udruženja koja rade na razvitku ratne kinematografije i pozorišta kako bi se običnom narodu prenijela pouka o ratu.
“To je dug proces kroz koji sada prolazi Bosna i Hercegovina. Nadam se da će naše ratno iransko iskustvo pozitivno djelovati na sve zemlje- “ istakao je on.
Premijer BPK Goražde obećao je pomoć Vlade Udruženju za zaštitu tekovina borbe za BiH, kao i njegovom ogranku u Goraždu, a na ovom sastanku ukazano je i na neophodnost ujedinjavanja svih boračkih udruženja u jedno, koje će biti mnogo jače i sposobnije za prikupljanje ratnih dokaza i suočavanje sa istinom o ratu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.