• OBJAVLJENO: 04.12.2019.
Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održalo je svoju 7. redovnu sjednicu
Razmatrana Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju Koordinacionog tijela za parafiskalne namete

Na sjednici su, pored Programa rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019.godinu, razmatrani nacrti Budžeta i Zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2019.godinu, nacrt Zakona o ugostiteljstvu FBiH te Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju koordinacionog tijela za parafiskalne namete.

Kada je riječ o nacrtu Zakona o ugostiteljstvu FBiH, u organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde, Obrtničke i Privredne komore prethodno su održane  javne rasprave, na kojim je bilo dosta primjedbi u vezi visine parafiskalnih i fiskalnih nameta koje imaju privredna društva.

„ Mi ćemo nastojati na neki način da smanjimo obavezu privrednim društvima, u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje što bi stvorilo uslove za ugodnije življenje na ovom prostoru. Koliko bi to uticalo na smanjenje budžeta, ostaje da se vidi , a Vlada će razmotriti mogućnosti na koji način će nadoknaditi ta sredstva. Na više sjednica raspravljamo o demografskoj slici društva,  ne samo u okviru sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, na koji način da smanjimo odliv stanovništva sa ovih prostora , i mislim da bi upravo smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta, što je  predložilo  Udruženje poslodavaca, bio dobar način da se zadrži stanovništvo u kantonu“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca, donesen je zaključak da se formira Koordinaciono tijelo za parafiskalne namete, čija bi obaveza bila  između ostalog praćenje koliko bi smanjenje parafiskalnih nameta uticalo na smanjenje budžeta.

„U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu već postoji takvo tijelo koje bi se sastojalo od predstavnika Udruženja poslodavaca, Ministarstva za  finansije, Ministarstva privrede i lokalnih zajednica na nivou kantona.  Naime, već postoji Registar parafiskalnih nameta na nivou Federacije BiH i na nivou kantona,  što bismo posebno ažurirali. Smanjenjem fiskalnih nameta privrednicima, smatramo da bi došlo do povećanja  plata u privredi, a te plate su upravo razlog iseljenja stanovništva sa ovih prostora“-ističe Adnan Bukva, član Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.