• OBJAVLJENO: 05.12.2019.
Iz Vlade BPK Goražde
Dio objekata bivše kasarne „Šišeta“ ustupljen na privremeno korištenje Privrednom društvu „BOSNA-PLASTIK“d.o.o. Goražde

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i direktor Privrednog društva „BOSNA-PLASTIK“d.o.o. Goražde Ibrahim Bikiineev  potpisali su danas ugovor o davanju jednog dijela objekata  bivše kasarne „Šišeta“ na privremeno korištenje ovom privrednom društvu. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar za privredu Mensad Arnaut i Gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

S ciljem pokretanja proizvodnog procesa prerade sekundarnih polimera i proizvodnje PET ambalaže, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ustupila je objekte bez naknade na period do 01. juna 2023.godine. Kako je istaknuto, radi se o investiciji većoj od 300.000 eura a  proces proizvodnje trebao bi započeti u roku od tri mjeseca.

Prema riječima premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u početku je planirano otvaranje deset radnih mjesta, a sa povećanjem obima proizvodnje, doći će do otvaranja više radnih mjesta.

„ Mi smo sa svoje strane smatrali smo da se treba dati šansa i prilika ovom investitoru, ako bi došao na područje BPK Goražde. Ono što smo zahtijevali od investitora jeste da se uradi pristupni put do lokacije gdje će biti otvorena fabrika i da se unutrašnjost fabrike u potpunosti prilagodi namjeni i proizvodnji te da se u potpunosti ispoštuju zakoni u pogledu zaštite okoliša. Mi se nadamo da će proces proizvodnje započeti u predviđenom roku pa možda i ranije, jer prema saznanjima potrebne mašine su već u BiH i uskoro bi se trebale transportovati u naš grad. Vlada BPK Goražde i Grad Goražde će nastojati da izdaju  svu potrebnu dokumentaciju, s posebnom klauzulom da se mora u potpunosti ispoštovati standard zaštite okoliša i životne sredine“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, nakon potpisivanja ugovora.

Grad Goražde će u najkraćem roku nastojati da uz određene saglasnosti izda svu potrebnu dokumentaciju, kazao je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, smatrajući da će otvaranje ovih pogona doprinijeti boljoj čistoći grada.

Zadovoljstvo saradnjom sa kantonalnim i općinskim vlastima iskazao je i direktor privrednog društva „BOSNA-PLASTIK“ Ibrahim Bikiineev. On je naglasio je da su svi proizvodi namijenjeni za evropsko tržište.

“Plan nam je da mjesečno proizvedemo oko 200 tona PET ambalaže i 100 tona drugih vrsta plastike za što imamo pripremljeno tržište. Veoma smo zahvalni premijerki BPK, ministrima i gradonačelniku  Grada  Goražda,  a posebno lično za mene je zadovoljstvo što ćemo koristiti vojni objekat koji želimo da prilagodimo ekološkim vrijednostima – kazao je Bikinieev.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.