• OBJAVLJENO: 12.12.2019.
"Međunarodni forum žena- liderica" , Ankara, 11. i 12. decembar
Bosnu i Hercegovinu predstavlja premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Pod visokim  pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogana, u Ankari se u periodu 11 -12. decembra održava Međunarodni forum žena, liderica . Učešće na forumu koji ima za cilj okupljanje žena liderica iz svih društvenih sfera života te uspostavljanje komunikacije između učesnika na međunarodnoj i lokalnoj platformi, uzele su učesnice iz osamnaest zemalja svijeta,  a Bosnu i Hercegovinu predstavlja premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, koja je panelista i prvi i drugi dan foruma.

Akcenat se stavlja na učešće žena u političkom životu, na njihova dosadašnja dostignuća, prepreke sa kojim se susreću kako bi došle na tu poziciju.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde svijetao je primjer ravnopravnosti žena kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti. To je u svom izlaganju istaknula premijerka Aida Obuća, koja je između ostalog kazala:

Glas žena u svim granama vlasti će se čuti samo ako ih bude više, a to se može postići samo podrškom, zajedničkim radom i stalnim učenjem. Žene trebaju da se drže zajedno, da osnivaju asocijacije žena, organizacije žena radi zajedničkog druženja i političkog djelovanja, da se zalažu za bolji i aktivniji angažman žena u politici; tako će imati i podršku muškaraca, a samim tim i za kvalitetniji život žena u čitavom društvu.

Bez obzira na razne stereotipe, bez obzira na to što se prednost daje muškarcima i što se žene nalaze u diskriminirajućem položaju, one itekako mogu da sudjeluju u politici, da svojim trudom, radom i zalaganjem doprinesu cijeloj zajednici, da se istaknu iznad svih drugih lidera i dosegnu sami vrh.

Žene moraju biti mnogo hrabrije i uključiti se više u politička i javna dešavanja. Žene mogu. Žene hoće i ženama se treba dati prilika.

Tako da se može reći da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde probio „stakleni“ zid“.

Tokom Međnarodnog foruma, premijerka se sastala i sa prvom damom Turske Eminom Erdogan, s kojom je razgovarala o učešću žena u političkom životu, većoj participaciji kao i projektima koji se realiziraju na području BPK Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.