• OBJAVLJENO: 14.07.2005.
Nakon stupanja na snagu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova- Općina Goražde raspolaže sa oko 200 stanova

Pravo na otkup stanova imaju samo radnici u neprivatiziranim preduzećima!

Nakon što je u maju mjesecu prestao sa važenjem Zakon o napuštenim stanovima u općini Goražde je u skladu sa novim Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova pokrenut postupak izdavanja rješenja za oslobađanje stanova.

U toku su sporovi koji su ranije započeti a nalaze se na državnom i kantonalnom sudu. Po njihovom okončanju, stanovi, njih oko 200, u našoj općini dodjeljivat će se radnicima, šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima, a ukoliko bude viška stanova oni će se putem kantonalnog fonda i udruženja , dodjeljivati ostalim boračkim populacijama. “ kazao je Enver Adžem rukovodilac službe za imovinsko pravne odnose općine Goražde.
Po novom zakonu na kantone, odnosno resorne službe i ministarstva prenesena je obaveza da donesu kriterije ili određena mjerila po kojima bi se vršila dodjela stanova. Kada je riječ o općini Goražde, već je pokrenut postupak izdavanja rješenja za oslobađanje stanova od drugih lica, nakon čega će oni biti vraćeni vlasniku. Preduzeća koja nisu privatizovana imaju rok od 3 mjeseca da podnesu zahtjev kako bi povratili svoje stanove, dok preduzeća u kojima je završen proces privatizacije nemaju pravo na podnošenje zahtjeva za povrat stanova koje je općina koristila za alternativni smještaj.
-Što se tiče radnika u preduzećima koja nisu privatizovana, oni imaju pravo da traže stambene jedinice. Pravo na otkup certifikatima imat će samo oni koji su radili do 1992 godine . Oni koji su se zaposlili u postratnom periodu moći će u skladu sa zakonom otkupiti stanove za novac. – kaže Adžem.
Obzirom da je Zakon o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova stupio na snagu 30. maja, u roku od jedne godine nadležni organ vršit će provjeru lica koja koriste ove stanove za privremeni smještaj. Ukoliko se utvrdi da više nema pravo na korištenje alternativnog smještaja, lice će biti deložirano iz stana koji će biti vraćen na raspolaganje preduzeću ili općini.

ANT 1 Kada je riječ o vlasništvu tkz.napuštenih stanova u općini Goražde, najvećim dijelom vlasnik je upravo Općina. Proces privatizacije proveden je u gotovo svim preduzećima izuzev komunalnih i preduzeća iz oblasti šumarstva. Također, još je neizvjestan vlasnik stanova nekadašenjeg bh giganta HI “Azot” obzirom da je čitav slučaj privatizacije ovog preduzeća u sudskom sporu između države i dioničara.

Rasim Bosno

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.