• OBJAVLJENO: 10.07.2005.
Pomoć iz Južnoafričke Republike za narode BiH

Neprekinute veze i prilika za novu pomoć!


U Goraždu je boravio direktor humanitarne organizacije Gift of Givers Foundation iz Južnoafričke Republike dr. Imtiaz Sooliman. Tom prilikom on se susreo sa zamjenikom premijera BPK Goražde, ministrom za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nazifom Uručijem, koji ga je upoznao sa aktuelnom situacijom na području BPK Goražde, kao i projektima Vlade kantona namjenjenim potencijalnim investitorima.
Doktor Sooliman stari je prijatelj Bosne i Hercegovine. U više navrata, još 1992. godine on je boravio u Bosni i svojim donacijama, posebno u lijekovima i medicinskom materijalu, pomagao njeno stanovništvo. Svojim uticajem i vezama u Vladi Južnoafričke Unije, dr Sooliman obezbijedio je veliki kontigent humanitarne pomoći, među kojoj je bila čak i jedna mobilna bolnica namijenjena Mostaru. Dr. Sooliman imao je priliku i da se susretne sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva BiH od kojeg je , kako kaže, prvi put čuo za Goražde i patnju njegovih stanovnika .

Veza koja je uspostavljena tada nije prekinuta ni danas, pa je tako dr. Imtiaz Sooliman sa cjelokupnom porodicom ponovo u Bosni i Hercegovini sa namjerom da svojim najbližima pokaže ovu zemlju za koju kaže da ima najgostoljubljiviji narod na svijetu, kao i sa namjerom da sagleda mogućnosti dalje pomoći njegove humanitarne organizacije stanovnicima BiH.
U sklopu posjete Goraždu, direktor humanitarne organizacije Gift of Givers Foundation susreo se goraždanskim muftijom Hamedom ef. Efendićem, te sa privrednicima iz firmi „Pobjeda Rudet“, „Pobjeda Sport“ i „Ginex“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.