• OBJAVLJENO: 25.07.2005.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

O ustroju policije morate se sami dogovoriti!

Drago mi je što mogu potvrditi da se u jednom od najtežih ekonomskih područja BiH – u Goraždu stvari počinju poboljšavati” – izjavio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, nakon susreta sa zvaničnicima BPK Goražde, tokom kojeg se razgovaralo o privrednoj situaciji u ovom Kantonu, ali i reformi policijskih snaga u BiH.
Ashdown je istaknuo kako će naredne sedmice vidjeti da li će biti pomaka u dogovorima, ističući da se o ustroju policije u BiH moraju dogovoriti sami učesnici.
„Jedino što zanima međunarodnu zajednicu je da li će rezultat biti uskladu sa tri evropska principa. To znači da „Vlašićki dogovor” ostaje neizmjenjeni osnov od kojeg krećemo dalje. Time ispunjavamo prvi evropski princip da strateške ovlasti nad policijom budu samo na državnom nivou. Moramo postići i drugi princip da policijske regije neće biti napravljene po političkim linijama, kao što je međuentitetska linija, nego po linijama koje su najbolje za efikasan rad policije. To znači da će gdje bude potrebno da policijska područja prelaze entitetsku liniju, kao što je slučaj sa područjem Foča –Goražde, to će biti i urađeno” – kazao je Ashdown.
„Sat otkucava, nemamo puno vremena. Moramo postići dogovor do 15.septembra. Ako to uspijemo onda će ova država učiniti historijski korak ka Evropskoj uniji, a ako to ne možemo vrata će nam ostati zatvorena, Bosna će ostati iza ostalih balkanskih zemalja koje idu naprijed. To bi bila katastrofa za ovu zemlju. Ne bi bilo investicija, nastavio bi se veliki angažman međunarodne zajednice, a jedina sigurna budućnost ove zemlje bila bi ugrožena. Nisam uvjeren, ali sam blago optimističan” – dodao je Visoki predstavnik.

Nakon susreta sa zvaničnicima BPK Goražde Paddy Ashdown nastavio je put za Žepu,
gdje je boravio u privatnoj posjeti.
„Nikad nisam bio u Žepi, a to je mjesto gdje stvarno želim otići. Približava se deseta godišnjica pada Žepe. Često odlazim i pokušavam živjeti sa povratnicima, kako bih saznao kako oni žive. Jako se radujem putu u Žepu i zahvaljujem se povratnicima koji će me primiti”– kazao nam je Ashdown, podsjećajući na obaveze RS, koje proističu iz odluke Doma za ljudska prava vezane za rasvijetljavanje sudbine Avde Palića, komandanta odbrane Žepe, kojeg je u mjestu Bokšanica između Rogatice i Žepe jula 95. godine, tokom pregovora sa zločincem Ratkom Mladićem, uhapsila vojska bosanskih Srba.
„Dva su dana do isteka roka kojeg sam dao Vladi premijera Bukejlovića da ispoštuje odluku Doma za ljudska prava u vezi sa informacijama o Avdi Paliću i sigurno ću i tome razgovarati u Žepi. Instrukcije Doma moraju se ispoštovati. Odlukom je rečeno da se gospođi Palić mora isplatiti odšteta, te da vlasti RS provedu potpunu istragu o sudbini Avde Palića. Prva stvar je urađena, druga nije, a mora se uraditi” –podsjetio je Ashdown.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.