• OBJAVLJENO: 23.01.2020.
Press konferencija ministra za privredu BPK Goražde
Podrška privrednim subjektima subvencioniranjem dijela profitne marže pokazala dobre rezultate

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut upriličio je press konferenciju na kojoj je govorio o aktivnostima ministarstva u vezi subvencioniranja dijela profitne marže putem kreditne linije „Bosna bank International“ d.d. Sarajevo  za privredna društva i obrtnike koji posluju na području našeg kantona.

Kako je istaknuto, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, odnosno Ministarstvo za privredu s ciljem razvoja privrede od 2017.godine sufinansira dio profitne marže kreditne linije preko „Bosna bank International“ privrednim subjektima i obrtnicima s područja našeg kantona. Do sada subvencioniran je 21 privredni subjekt, a ukupno je dodijeljen 31 kredit.

U Ministarstvu za privredu BPK Goražde danas je naglašeno da još uvijek ima prostora da privredni subjekti, ukoliko ispunjavaju uslove banke, mogu aplicirati za dodjelu sredstava po osnovu povoljne kreditne linije.

„Za plasman kreditne linije „Bosna bank International“ obezbijedila je 19.500.000, 00KM po kamatnoj stopi od 3,89, a Ministarstvo subvencionira sa dva posto kamatne stope, što je prihvatljivo za privredne subjekte. Vlada BPK Goražde putem Ministarstva za privredu u ove ove namjene, odnosno za podršku razvoja privrede, utrošila je do sada 369.000 KM. Sredstva koja se u narednom periodu za ovu namjenu mogu izdvojiti su do 250.000 KM, zavisno od otplatnog perioda koji može biti najviše do pet godina“- istaknuo je  na današnjoj press konferenciji ministar Arnaut.

S obzirom da se ovaj način podrške razvoju privrede, kako ističu u ministarstvu, pokazao veoma uspješnim razmišlja se i o nastavku saradnje sa ovom bankom, uz mogućnost još povoljnijih uslova kreditiranja, uz podršku Vlade BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.