• OBJAVLJENO: 25.07.2005.
Austrijska kompanija “Brantner” zainteresovana za finansiranje projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije


Austrijska kompanija “Brantner” uputit će pismo namjere kojim izražava svoju zainteresiranost za učešće u finansiranju projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije, koju će koristiti sve općine Gornjeg Podrinja. Ovo je dogovoreno na konstituirajućoj sjednici Međuopćinskog vijeća za realizaciju projekta, kojoj su, pored zvaničnika BPK Goražde i načelnika odnosno zamjenika načelnika općina regije, prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUFOR-a, REDRIN-a, firme “Brantner”, austrijske ambasade u BiH, Federalnog ministarstva urbanizma.
Tokom razgovora ponuđene su dvije varijante finansiranja. Prva je da se novom poduzeću odobri povoljan kredit.
“Austrijska vlada također nudi mogućnost finansiranja ovakvih projekata kroz “mehke kredite”. Radi se o dugoročnim kreditima na 15 godina, grace periodom od 5 godina i sa kamatom od 3.7 % godišnje” – kazao je Robert Luck, trgovinski savjetnik u ambasadi Austrije u BiH. Druga varijanta je da se austrijskom partneru odobri koncesija na 30 godina, tokom kojih će “Brantner” upravljati deponijom. Koja će varijanta biti odabrana bit će jasno nakon dostavljanja pisma namjere iz sjedišta “Brantnera”.
Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika Međuopćinskog vijeća koje će koordinirati projektom izabran je načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović, dok je njegov zamjenik Zdravko Krsmanović, načelnik općine Foča.

“Mi ne gradimo samo deponije, već s njima i upravljamo. U Evropi upravljamo sa nekih 15 deponija. Nudimo kompletnu palatu usluga i zainteresirani smo za izgradnju, upravljanje deponijama i razvoj komunalne privrede. U komunalnoj privredi zapošljavamo oko 2000 ljudi, a posjedujemo i jednu transportnu firmu sa dodatnih 400 radnika. Radimo najviše u istočnoj i Donjoj Austriji, te Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i dijelom u drugim istočnoevropskim zemljama” – kazao je Martin Grosauer, direktor “Brantnera” za Slovačku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.