• OBJAVLJENO: 26.07.2005.
Preminula prim. dr. Edina Čengić

Goražde je ostalo bez još jedne plemenite i drage osobe

S tugom u srcu Goraždani su se u subotu, 23.jula 2005. godine oprostili od istaknutog dugogodišnjeg medicinskog stručnjaka i savjesnog ljekara primarius.dr. Edine Čengić, koja je nakon kraće bolesti preminula je u 52 godini života.
Prim.dr. Edina Čengić rođena je 1953. godine u Prozoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, a potom Medicinski fakultet u Sarajevu. Od 1979. godine Edina Čengić radila je u goraždanskom Domu zdravlja kao doktor opće prakse, sve do 1987. godine kada završava
specijalizaciju Urgentne medicine u Sarajevu nakon čega obavlja poslove šefa Hitne i Opće službe Doma zdravlja u Goraždu.
U toku rata imenovana je za načelnika prijemno-trijažnog odjeljenja u Ratnoj bolnici Goražde i nosilac je Povelje oružanih snaga Armije R BiH, te brojnih drugih priznanja.
Od 1998. godine Edina Čengić imenovana je na funkciju direktora JU Dom zdravlja “dr .Isak Samokovlija” Goražde, a iste godine započinje i postdiplomski studij -oblast javno zdravstvo, a kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad i posebne rezultate postignute na zaštiti i razvoju zdravstva dodijeljeno joj je zvanje primarijusa.
Autor je većeg broja stručnih radova u oblasti zdravstva kojem je posvetila cijeli svoj životni vijek. Dala je nesebičan i puni doprinos u razvoju zdravstvene zaštite na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), učestvovala je u mnogim projektima, poput reforme primarne zdravstvene zaštite, razvoja porodične medicine i integracija u cjelokupni zdravstveni sistem, edukacije iz porodične medicine, te u projektu „Mentalno zdravlje u zajednici oralnog zdravlja.“
Veliki uspjeh Edina Čengić postigla je na reorganizaciji primarne zdravstvene zaštite kao i razvoju menadžmenta u zdravstvu. Organizator je i učesnik akcije mnogobrojnih radnih posjeta svih povratnika u RS.
Njenom smrću Goražde je izgubilo mnogo. Prije svega, istaknutog medicinskog stručnjaka, savjesnog i temeljitog ljekara koji je uvijek bio tu da pomogne ljudima kada im je bilo najpotrebnije.

Kolegij JU Dom zdravlja ” dr. Isak Samokovlija” Goražde u povodu smrti prim.dr. Edine Čengić upriličio je 23.07. 2005. godine komemorativni skup u Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu, dok su dženaza i ukop obavljeni u 13 sati u haremu Sinan-begove džamije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.