• OBJAVLJENO: 31.01.2020.
Pri utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih stipendija studentima sa područja BPK Goražde ove godine učešće uzeli i sami studenti
Javni poziv za dodjelu studentskih stipendija bit će objavljen 3.februara

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjoj sjednici utvrdila je Kriterije za dodjelu studentskih stipendija I i II ciklusa studija za akademsku 2019/2020.godinu.

Utvrđivanju kriterija prethodila je javna rasprava za studente i njihove roditelje, a sve one primjedbe i sugestije iznesene na javnoj raspravi Ministarstvo je nastojalo ugraditi u kriterije. Javni poziv studentima bit će objavljen 3. februara 2020.godine, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar Arman Bešlija.

„Povećat će se jedna stipendija u odnosu na prošlu godinu. S obzirom da su studenti tražili malo veće učešće u samom procesu donošenja kriterija, Ministarstvo će u narednom periodu u radno tijelo za donošenje kriterija, odnosno komisiju imenovati i predstavnika studenata. Takođe, u znak zahvalnosti na podršci zatražili su da učestvuju u manifestacijama koje organizuje Kanton i s tim u vezi predložili da organizuju karijerni dan gdje će učenicima srednjih škola predstaviti svoja zanimanja, i to će biti ugrađeno kao jedna od klauzula u ugovoru. Smatram da su to super ideje koje smo integrisali, a uzeli smo u obzir i deficitarne kadrove i analizirali stanje. Izdvojio bih OMŠ „Avdo Smailović“ gdje su nam uvijek potrebni nastavnici gitare, tako da smo i muzičku školu ugradili u deficitarne kadrove“, istakao je ministar Bešlija.

U ovoj studijskoj godini za isplatu stipendija studentima s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana su finansijska sredstva u iznosu od 180.000 KM, a raspon stipendija kreće se od 130 do 190 KM, zavisno od utvrđenih kriterija.

U planu Ministarstva u ovoj godini, kako ističe resorni ministar, je i donošenje Zakona o stipendijama studenata s područja BPK Goražde, kako bi se stipendirala deficitarna zanimanja, odnosno najuspješniji studenti te kako bi se razdvojile stipendije za obrazovanje od socijalnih stipendija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.