• OBJAVLJENO: 14.02.2020.
U znak podrške žrtvama nasilja
Osmu godinu zaredom Goražde dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše”

Više od 170 učenika i volontera, u organizaciji Udruženja „Seka“  zaplesalo je u sportskoj dvorani “Mirsad Hurić”  revolucionarni ples “”Break the chain – Pokidaj lance”, praćeno podrškom s tribina.

Manifestaciji koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na građansku odgovornost u suprotstavljanju nasilju nad ženama te pokazati solidarnost sa žrtvama nasilja,   prisustvovali su i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

U svom obraćanju premijerka BPK Goražde govorila je o značaju obilježavanja ove manifestacije te uputila riječi zahvalnosti Udruženju „Seka“ na marljivom i predanom radu, čije su bitne aktivnosti  prepoznate i od strane Vlade BPK Goražde.

„Danas smo tu da kažemo da ne želimo tolerisati bilo kakvu vrstu nasilja, posebno nasilja nad ženama. Draga djeco, mladi, u vremenu punom nasilja svake vrste, u vremenu nepravde i zla, u vremenu u kojem vam odrasli nažalost, u mnogim slučajevima ne mogu poslužiti kao primjer, nije lako odrastati. Ali, baš sad u vašem dobu trebate se naučiti da razlikujete dobro od zla i naučiti se da razvijate i njegujete prave vrijednosti, koje sigurno nisu nasilje, već dobrota, nježnost i humanost prema drugima, a posebno prema slabijim i nemoćnijim od vas. Ako te vrijednosti razvijete i pažljivo njegujete, onda kada budete zreli i odrasli, nasilje nikad neće biti vaš izbor.  Zaplešimo zajedno i pokažimo cijelom svijetu da u gradu koji je doživio najveće zlo, opsadu i agresiju, nema mjesta za mržnju i nasilje, ali ni za zaborav“-istakla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Akcenat ovogodišnje kampanje u Goraždu je na uspostavi Istanbulske konvencije u BiH koja ima za cilj  spriječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Iako provedba na području naše države ide sporo, BPK Goražde je  jedan od pozitivnih primjera koji je formirao  Koordinaciono tijelo koje aktivno radi na donošenju zakona i pravilnika koji regulišu ovu oblast.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.