• OBJAVLJENO: 17.02.2020.
Demant Vlade BPK na izjavu predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emira Baščelije date u Dnevniku RTV BPK od 15.02.2020.godine
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nije promijenila svoj stav i neće pristati na ucjene!

Demant Vlade BPK na izjavu predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emira Baščelije date u Dnevniku RTV BPK od 15.02.2020.godine.

“Razmatrajući Zaključke Mirovnog vijeća u vezi sa potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 3.vandrednoj sjednici održanoj u petak, 14.02.2020.godine, prihvatila je zaključak Pregovaračkog tima Vlade i jednoglasno odbila prijedlog Mirovnog vijeća da se razmotri mogućnost povećanja koeficijenata za 0,2 odmah, a nakon toga linearno povećanje za preostalih 0,2, tj. dok se ne dostigne iznos od 0,4.

Vlada nije, kako to navodi predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde Emir Baščelija, promijenila svoj stav jer od početka pregovora vrlo argumentovano tvrdi da bi povećanje koeficijenta u iznosu koji traži Sindikat ugrozilo budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja i dovelo u pitanje pružanje usluga zdravstvene zaštite za građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sindikat nije pristao na kompromis, jer je postepeno povećanje koeficijenata u konačnici sveo na 0,4, što je od početka pregovora i tražio.

Vlada je i u ovom trenutku spremna za nastavak pregovora, ali na realnim osnovama i kroz povećanje osnovice, a ne koeficijenata jer će se samo na taj način postići ravnopravan tretman svih uposlenih na kojem gospodin Baščelija insistira, i to ne samo uposlenih u zdravstvu, već svih korisnika Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Odluka Vlade nije odluka premijera.

Krajnje je neprimjereno etiketirati samo premijera kao glavnog krivca za ne prihvatanje zaključka Mirovnog vijeća i krajnje je nekorektno, da ne bismo upotrebili neke teže izraze, osobu koja obnaša funkciju premijera Kantona nazivati bezobraznom.

Ovakav vid komunikacije sasvim sigurno nije primjer za predsjednika jednog sindikata, koji u svom istupu i zaključke Vlade BPK Goražde proglašava nemoralnim te iznosi i druge poruke koje ne mogu doprinjeti korektnom dogovoru.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde neće pristati na ucjene, a gdje se ko danas nalazi u ovom kantonu u odnosu na plaće i materijalni status, dovoljan je jedan pogled na platne liste svih budžetskih korisnika-” stoji u demantu Vlade BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.