• OBJAVLJENO: 18.02.2020.
Održan drugi sastanak Organizacionog  odbora  za obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH
Utvrđen Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Organizacioni odbor za obilježavanje 1. marta- Dana nezavisnosti BiH na današnjem sastanku utvrdio je Program i finansijski plan obilježavanja ovog značajnog datuma na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S ciljem dostojanstvenog obilježavanja Dana nezavisnosti BiH programom je predviđeno niz aktivnosti u kojim će učešće uzeti mladi s prostora našeg kantona.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinje u ponedjeljak 24. februara takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu o temi Dan nezavisnosti BiH. Nagrade pobjednicima ovog takmičenja bit će dodijeljene na poetskoj večeri koju ove godine povodom Dana nezavisnosti organizuju učenici i profesori Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ iz Goražda.

Centralna manifestacija, svečana akademija održat  će se u petak, 28. februara 2020.godine u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, s početkom u 14,00 sati.

„Mi smo veoma zadovoljni, jer smo jako brzo i uspješno dogovorili Program obilježavanja koji u sebi sadrži niz aktivnosti kojim će se na adekvatan način obilježiti ovaj veoma značajan datum u historiji BiH. Ono što bih posebno izdvojila jeste da će se fokus staviti na mlađu populaciju tako što će biti organizovan i rok koncert i određene promocije knjiga na koje posebno pozivamo mlađu generaciju, i ono što je jako bitno istaći jeste da podržavamo Bošnjačko planinarsko društvo „Goražde- Maglić“ u organizaciji tradicionalnog zimskog pohoda „Grebak-put života“. Dakle, s malo finansijskih sredstava a s više aktivnosti, ovaj put uspjeli smo da zaokružimo Program obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH“-kazala je nakon sastanka premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Počast braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona, odat će se polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Goraždu, Ustikolini, Prači i Hrenovici. U svim džamijama na području Muftijstva goraždanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, bit će proučena hatma dova šehidima.

Vrijedno je pomenuti i promociju knjige Šemsudina Gegića pod nazivom „Ne daju mi oči da šutim“ koja će se održati u subotu 29.februara u Maloj sali Centra za kulturu Goražde.

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog 1. marta, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu biće upriličeno omladinsko druženje i kviz pod nazivom „Država, to smo mi“.

Kantonalni i gradski zvaničnici povodom ovog datuma organizuju i ozvaničenje završetka radova na kružnom toku u Vitkovićima i početka radova na mostu „Žrtava genocida u Srebrenici“ i kružnom toku u Goraždu, kao i potpisivanje ugovora sa Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH o početku realizacije projekta izgradnje savremenog stadiona na pomoćnom terenu u naselju Prvi maj u Goraždu.

Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH svoj doprinos i ove godine dat će goraždanski šahisti organizacijom tradicionalnog šahovskog turnira, kao i Aktiv nastavnika i profesora tjelesnog odgoja i vaspitanja BPK pripremom i realizacijom malonogometnog turnira za učenike osnovnih i srednjih škola.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH za 2020.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.