• OBJAVLJENO: 25.02.2020.
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 10. redovnu sjednicu
Stavljena van snage Odluka o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava na planini Gušta

Na početku 10. redovnog zasjedanja, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  jednoglasno je usvojila Odluku o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava iz 2018.godine, te zadužila Ministarstvo za privredu BPK Goražde da u saradnji sa Gradom Goražde, privrednim društvom Unis „Ginex“ d.d. Goražde te Kantonalnom i Federalnom upravom civilne zaštite poduzme sve neophodne aktivnosti na iznalaženju druge lokacije koja će sa ekološkog i ekonomskog aspekta biti prihvatljivija za sve građane i privredne subjekte s područja BPK Goražde.

Ovu odluku mještanima iz mjesnih zajednica koji su se protivili izgradnji poligona na planini Gušta a koji su u vrijeme zasjedanja kantonalne Skupštine protestvovali ispred zgrade Vlade BPK Goražde, saopštila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Skupštine BPK Goražde našao se i Prijedlog Zakona o izmjenanama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK Goražde i finansiranju BPK Goražde. Nakon sugestije premijerke BPK Goražde Aide Obuće da ovaj propis nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima iz razloga što je skupština o njemu vodila raspravu u decembru mjesecu 2019.godine, gdje je predložena retroaktivna primjena od 1. januara 2020.godine,  poslanici u Skupštini BPK Goražde nisu podržali ovaj prijedlog zakona.

Vlada BPK Goražde će pripremiti novi prijedlog zakona koji će biti primjenjiv, u svom obraćanju kazala je premijerka Aida Obuća.

Skupština BPK Goražde usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama odluke o provođenju Prostornog plana za područje BPK Goražde za period od 20 godina.

U obrazloženju ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojana Krunića, izmjenama odluke korigovat će se pogreške u definisanju šumskog zemljišta, te omogućiti jedinicama lokalne samouprave da na osnovu procjene i obrazloženog mišljenja organa nadležnog za građenje, iniciraju pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, ukoliko bonitetska vrijednost, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, to dozvoljava u ruralnim područjima u okvirima naseljenih mjesta i izvan zona predhodno definisanih grafičkim dijelom Prostornog plana. Takođe, definisana je i obaveza uspostavljanja i razvijanja jedinstvenog informacionog sistema u oblasti prostornog planiranja i uređenja kantona čime bi bila  ispunjena obaveza proistekla iz Zakona o prostornom uređenju i građenju BPK Goražde.

Po prvi put, utvrđen je i u proceduru javnih rasprava upućen nacrt Zakona o taksi prijevozu na području BPK Goražde.  Javne rasprave u roku od 60 dana, u sve tri lokalne zajednice u sastavu BPK Goražde, sprovest će Ministarstvo za privredu , Ustavna i zakonodavno-pravna komisija i Komisija za privredu i ekonomsku politiku Skupštine BPK Goražde.

Na današnjem zasjedanju, Skupština BPK Goražde razmatrala je i revidirani dokument Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ pod nazivom „Realizacija Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde“. Poslanici u Skupštini BPK Goražde jednoglasno su podržali zaključke navedene u dokumentu koji će biti proslijeđeni svim relevantnim institucijama BiH, Federacije BiH i BPK Goražde,  a kojim se pozivaju da hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina prvenstveno za područje regije Goražde, ali i cijeloj državi, dosljedno provodila te kako bi se konačno odgovorni za stradanje Goražda i njegovih stanovnika u periodu 1992-1995. priveli pred lice pravde.

Skupština BPK Goražde usvojila je odluku o potvrđivanju rješenja premijera BPK Goražde o imenovanju Kantonalnog pravobranioca. Ovu dužnost i u naredne četiri godine obavljat će Mensur Delahmet.

Do kraja zasjedanja, Skupština BPK Goražde usvojila je Odluku o utvrđivanju prava  na zdravstveno osiguranje lica koja nisu osigurana po drugom osnovu u BPK Goražde za 2020.godinu, dok Izvještaj Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period 01.07.2019-30.09.2019.godine nije dobio potrebnu većinu.

U okviru vladinog sata, na inicijativu Edima Fejzića, Skupština BPK Goražde usvojila je zaključak kojim se zadužuje Vlada i resorno mnistarstvo da u skladu sa mogućnostima izdvoje sredstva za uređenje infrastrukture industrijske zone u Vitkovićima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.