• OBJAVLJENO: 19.08.2011.
Press konferencija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Pojačati kontrolu izdavanja fiskalnih računa i nadzor nad nedozvoljenim promjenama kamatnih stopa kod potrošačkih kredita!

Na današnjoj konferenciji za novinare, koju je sazvao direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde Midhat Hadžiomerović, prezentirane su trenutne aktivnosti ove Uprave i planovi za naredni period.

Naglašeno je i otežano funkcionisanje ove Uprave zbog nepopunjenosti pozicija određenih inspektora, prvenstveno građevinskog i sanitarnog, mada je ova Uprava, u proteklom periodu, kroz davanje ovlaštenja uposlenim inspektorima, nastojala vršiti poslove iz svoje nadležnosti u svim oblastima bitnim za život građana.

Ipak, ovaj problem bi uskoro mogao biti riješen, obzirom da je raspisan konkurs za prijem novih inspektora, a prijavljenih kandidata već ima.

Od redovnih aktivnosti, izdvojene su pojačane mjere kontrole ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima za vrijeme održavanja ovogodišnjeg Festivala prijateljstva. Prema diječima direktora Uprave, svi uzorci hrane, kontrolirani ovom prilikom, bili su ispravni.

– U narednom periodu, planiramo organizovanje kampanja u određenim oblastima. U prvom redu, mislimo na provođenje kampanje spriječavanja rada na „crno“ na području kantona, ukoliko takvih pojava ima u većem obimu. U proteklom periodu, u dva navrata, imali smo kontrolu Federalne inspekcije po izvještajima i obavjestima koje smo dobili i kod nas nije detektovan veliki problem i veliko kršenje zakona po ovom pitanju. Bez obzira na to, kada je u pitanju inspekcijski nadzor, organizovat ćemo se uz učešće svih inspektora i angažovanje svih potencijala Uprave, tako da ćemo, u narednom periodu, izlaziti na teren poslijepodne i u dane vikenda – istaknuo je direktor Hadžiomerović.

Takođe, planirana je i kampanja zaštite građana po pitanju potrošačkih kredita kod komercijalnih banaka.

– Ukoliko ima slučajeva da su banke nenajavljeno i bez izmjena ugovora, mijenjale kamatne stope, apelujemo na građane da se obrate Upravi, kako bi inspektori izašli na teren i revidirali takve slučajeve – kazao je Hadžiomerović.

Kako je projekt fiskalizacije na području Federacije skoro okončan, prema riječima direktora Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde, planiran je i pojačan nadzor kod izdavanja fiskalnih računa.

– U narednom periodu intenzivirat ćemo kontrolu vezano za izdavanje fiskalnih računa i tom prilikom stavit ćemo akcenat i na potrošače, jer su, prema zakonu, dužni uzeti račun. Kontrolisat ćemo kako trgovce i ugostitelje koji izdaju račun, tako i potošače da li su tražili i uzeli račun- kaže direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Goražde.

Prema riječima direktora Hadžiomerovića, BPK-a Goražde je jedini kanton koji je u 100% obimu izvršio uzimanje uzoraka na ispitivanje rezidua antibiotika i teških metala u namirnicama animalnog porijekla i u svim kontrolisanim slučajevima nije bilo nikakvih odstupanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.