• OBJAVLJENO: 23.03.2020.
Na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite
Konstatovano da nisu prekršene procedure prilikom smještaja jedne osobe u izolatorij Kantonalne bolnice, građani pozvani da se informišu putem zvanične web stranice Vlade

Vezano za paniku koja se pojavila na društvenim mrežama s akcentom na informaciju da je virus ušao u prostorije Kantonalne bolnice Goražde, Kantonalni štab civilne zaštite održao je jutros sjednicu, na kojoj je zatražen detaljan izvještaj Kantonalne bolnice Goražde i JU  Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ Goražde.

“Putem linka stupili smo u kontakt sa stručnjacima  iz  Federalnog ministarstva zdravstva kojim smo prezentovali izvještaj o procedurama i postupcima prijema pacijentice za koju se osnovano sumnjalo da je zaražena korona virusom, a što je kasnije i potvrđeno, te zatražili njihovo mišljenje, na osnovu kojih su oni ustanovili da su sve procedure bile ispravne.   Želimo da napomenemo, da je pacijentica i ranije imala određene zdravstvene probleme te pripadala rizičnoj grupi i smještena je u jednu posebno izolovanu prostoriju, koja je u sklopu Kantonalne bolnice i Doma zdravlja, ali je potpuno izolovana  po svim procedurama. Konstatovano je da dio predviđenog dijela za izolatorij, dio objekta nekadašnje hitne službe  adekvatan, ali da se ne možemo osloniti na ovu opciju iz razloga što nema kapacitet za smještaj veći broj kreveta, a može se desiti da imamo više slučajeva koji bi se trebali hospitalizirati. Moramo tražiti neki prostor koji će zadovoljavati sve norme i standarde i u tom pravcu smo i donijeli zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba iz oblasti medicine pronađu adekavatan prostor i da to što prije spreme sa dovoljnim brojem kreveta. U opciji je više objekata i u okviru naših nadležnosti mi ćemo to nastojati  riješiti”- kazao je član Kantonalnog štaba civilne zaštite Mirsad Agović.

On ističe da je situacija u Kantonalnoj bolnici i u Domu zdravlja, sad zasad, pod kontrolom i mirna te da nema razloga za paniku.

“Ostale naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite su i dalje na snazi, a najveći problem s kojim se trenutno suočavamo je širenje panike putem društvenih mreža, pogotovo od ljudi koji su nekompetentni ili zlonamjerni. U tom smislu, donesen je zaključak da će sve informacije koje će Kantonalni štab civilne zaštite upućivati  ići preko službene stranice Vlade BPK Goražde, te se mole građani da prate informacije sa ove stranice koje su relevantne.

Broj zaraženih je isti u odnosu na juče, a mi obavljamo potrebne procedure kako bismo ustanovili  da li postoji širenje zaraze. Neke lance prekidamo ukoliko se ispostavi da je ključna osoba negativna. Nadamo se da to neće eskalirati u neželjenom pravcu što bi  imalo štetne posljedice”- kaže Agović.

Zaključci sa 11. nastavka 1. vanredne sjednice Kantonalnog štaba CZ BPK Goražde održane dana  23.03.2020. godine u 09:00 sati koji stupaju na snagu odmah

  1. Konstatovano je da nisu prekršene procedure dana 22.03.2020. godine prilikom smještaja jednog lica kojem je nakon smještaja u odvojeni izolatorij JU Kantonalna bolnica Goražde potvrđen COVID-19 virus, te da nije došlo do ugrožavanja zdravlja, pacijenata i osoblja u JU Kantonalna bolnica Goražde, a nakon podnesenih izvještaja od strane direktorice JU Kantonalna bolnica Goražde te mišljenja stručnih lica Federalnog ministarstva zdravstva posredstvom video linka.
  2. Zadužuje se Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde da utvrdi preporuku o postupanju sa licima vezanim za COVID-19 virus te utvrdi i predloži mjesto za izolatorij.
  3. Zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da sagleda zakonske mogućnosti sankcionisanja osoba koje šire paniku i nered dezinformacijama na društvenim mrežama u veze svih vrsta aktivnosti koje se poduzimaju u vezi COVID-19 virusa na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, te o istom pisanim putem informiše Kantonalni štab CZ Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
  4. Konstatovano je da se zvanične informacije vezano za aktivnosti i postupanja Kantonalnog štava CZ Bosansko – podrinjskog kantona Goražde objavljuju isključivo preko zvanične internet stranice Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde.
  5. Zadužuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da danas do 15:00 sati dostavi pisani Izvještaj o aktivnostima u pogledu inspekcijskog nadzora na tržištu na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde sa prijedlozima mjera za dalje postupanje.
  6. Konstatovano je da svi korisnici sredstva doznačenih od strane Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde na ime provođenja aktivnosti u pogledu CIVID-19 virusa odmah dostave Vladi Bosansko – podrinjskog kantona Goražde pisani izvještaj o realizaciji sredstava, a koja će o istim upoznati Kantonalni štab CZ Bosansko – podrinjskog kantona Goražde.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.