• OBJAVLJENO: 24.03.2020.
Najnovije naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite u stalnom zasjedanju
Određen primarni izolatorij za osobe zaražene koronavirusom, traži se i dodatna, najpovoljnija zdravstvena ustanova za testiranje na COVID-19

Kantonalni štab civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 12. nastavku 1. vanredne sjednice, održanom dana 24.03.2020. godine, d o n o s i 

N A R E D B U

 1. Naređuje se Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK Goražde da, pored KCUS, sklopi ugovor sa dodatnim, najpovoljnijim i najuslovnijim ponuđačem za testiranje na COVID-19, uz uključivanje i stručne konsultacije sa mikrobiologom JZU „Kantonalna bolnica Goražde“.
  Rok: Odmah.
 2. Naređuje se da se za potrebe primarnog izolatorija određuje kuća Ćurović Zijada koji je ponudio prostor, te da JZU „Kantonalna bolnica Goražde“ odmah krene u opremanje istog. Upravljanje nad izolatorijom će vršiti JZU „Kantonalna bolnica Goražde“. Nastale troškove režija i dr. izdataka, kao i eventualne nastale štete, snosit će Kantonalna uprava CZ BPK Goražde.
  Rok: Odmah.
 3. Naređuje se štabovima civilne zaštite lokalnih zajednica da KŠCZ dostave izvještaje o do sada utrošenim sredstvima sa koda namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje, kao i izvještaj o raspoloživim sredstvima.
  Rok: Odmah.
 4. Naređuje se Ministarstvu privrede BPK Goražde da pripremi i dostavi KŠCZ prijedlog mjera za uredno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama građana i subjekata koji se bave proizvodnjom hrane, radi izbjegavanja nestašice.
  Rok: Odmah.
 5. Naređuje se Gradskom štabu CZ Goražde da KŠCZ dostavi spiskove (broj i imena) raspoloživih kapaciteta u pogledu ljudstva angažovanim za zaštitu i spašavanje (predsjednici MZ, predsjednici kućnih savjeta i dr. anagažovani u zaštiti i spašavanju).
  Rok: Odmah.
 6. Preporučuje se  Gradu Goražde da razmotri mogućnost smanjenja naknada za izdate javne površine i poslovne prostore u kojima se odvija određena djelatnost koja privređuje – u svom vlasništvu.
 7. Naredba stupa na snagu odmah.

Prema podacima nadležnih institucija, 126 osoba je pod zdravstvenim nadzorom. Broj pozitivnih na koronavirus je 4.

Pacijentica koja je bila smještena u izolatorij vraćena je u kućnu izolaciju, dobro se osjeća i nema jakih simptoma. Također i drugi pacijenti su dobrog općeg zdravstvenog stanja.
Osobama pozitivnim na koronavirus kojima ističu rješenja o izolaciji, izrađuju se  rješenja o produženju izolacije.
Iz Uprave policije poručuju građanima da poštuju naredbe.
Kantonalni štab civilne zaštite uputio je i apel subjektima u oblasti trgovine da poštuju naredbe o pojačanim mjerama zaštite i dezinfekcije.
Konstatovano je da se zvanične informacije vezano za aktivnosti i postupanja Kantonalnog štaba CZ BPK Goražde prate putem zvanične internet stranice Vlade BPK Goražde, te putem javnog servisa RTV BPK Goražde i Radio Goražda.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.