• OBJAVLJENO: 01.04.2020.
Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Stav Vlade BPK Goražde i resornog ministarstva je pružiti podršku onim privrednim subjektima čije je poslovanje ugroženo donošenjem mjera u borbi protiv virusa COVID-19 i zadržati svako radno mjesto

Kako bi se na što kvalitetniji način manifestovalo  opredjeljenje Vlade BPK Goražde da podrži privrednike čije je poslovanje ugroženo pandemijom  koronavirusa, danas je održana sjednica Ekonomsko  -socijalnog vijeća na kojoj je  imenovan koordinacioni tim, kojeg će pored predstavnika Vlade BPK Goražde i Ministarstva za privredu, činiti  i predstavnici Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Obrtničke komore te predstavnici sindikata.

Njihov zadatak je da odmah sačine  prijedlog mjera za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom  koronavirusa i dostave je Vladi BPK Goražde na razmatranje.

Kako je istaknuto, svjesni značaja svakog radnog mjesta, namjera Vlade BPK Goražde je da uz podršku socijalnih partnera kreira programe koji će stimulisati privredu i obrtnike. Takođe, Vlada BPK Goražde će nastaviti provoditi aktivnosti usmjerene ka višim nivoima vlasti, od kojih očekuje puno razumijevanje u pogledu specifičnosti položaja BPK Goražde i ograničenja koje ima budžet BPK Goražde.

Iz Vlade BPK Goražde, pozivaju sve privrednike i obrtnike da se maksimalno uključe u ovaj proces, jer samo uz njihovu podršku i objektivnost se može djelovati, kako bi se pomoć prilagodila stvarnom stanju na terenu, jer pandemija nije pogodila sve privredne grane u istom obimu. Intencija Vlade BPK Goražde je da prioritet u saniranju posljedica pandemije imaju oni privredni subjekti koji pokažu društvenu odgovornost,  ne žureći da otpuštaju radnike.

Na današnjoj sjednici, članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća pozitivno su ocijenili jučerašnji sastanak premijerke BPK Goražde i resornih ministara sa predstavnicima šest privrednih subjekata koji posluju u okviru Industrijske zone „Pobjeda“,  koji je rezultirao početkom rada u ovoj industrijskoj zoni u kojoj je zaposleno oko  1.200 radnika. Kako je najavljeno, proces proizvodnje u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ počinje 03. aprila 2020.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.