NLB Banka d. d. Sarajevo donirala je hemodijalizni aparat za uspostavu hemodijaliznog centra u sklopu Kantonalne bolnice u Goraždu koji će biti uspostavljen za pacijente ovog kantona.

“Na području Bosansko-podrinjskog kantona izražen je problem hemodijaliznih pacijenata koji su prinuđeni iscrpljujući postupak dijalize prolaziti u UKC Sarajevo, te je njihovo zdravstveno stanje dodatno narušeno napornim putovanjima na relaciji Goražde-Sarajevo i to nekoliko puta sedmično. U ovim vanrednim okolnostima, ovakva putovanja su još dodatno otežana. Tim povodom odlučili smo donirati hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnici u Goraždu u sklopu kojeg se gradi hemodijalizni centar. Nadamo se da ćemo na taj način pacijentima barem malo olakšati postupak kroz koji prolaze“, izjavila je predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić.

Premijerka Bosanko-podrinjskog kantona, Aida Obuća izjavila je da su procedure za uspostavu hemodijaliznog centra u bolnici u toku i da sve teče po planu, iako su vanredne okolnosti.  Napomenula je da su velika novčana sredstva potrebna za uspostavu samog centra i da je cijeli projekat moguće završiti jedinu uz podršku partnera.

Važnost ovog projekta je prepoznata, pa se tako i NLB Banka odazvala pozivu Vlade BPK i ponudila pomoć pri uspostavi centra koji bi učinio život ovih pacijenata znatno lakšim. Pored NLB Banke hemodijalizne aparate su donirali i  Ambasada Narodne Republike Kine, BH Telecom, Grad Sarajevo, a u pregovorima smo i sa Vakufskom direkcijom Sarajevo“, istakla je premijerka Obuća.

Donacija je realizirana direktnom kupovinom aparata sa odgovarajućim karakteristikama, garancijom i servisom.