• OBJAVLJENO: 05.04.2020.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća
BPK Goražde treba novac, ne možemo funkcionisati

Novom odlukom Vlada FBiH je odlučila, umjesto u budžete općina i kantona, sredstva usmjeriti za nabavku medicinske i druge opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa, koja će onda biti podijeljena kantonima i općinama. Kako saznajemo, odluka o kriterijima raspodjele još nije donesena, ali će se, vjerovatno, uvažiti sugestija struke da to treba biti broj stanovnika.

Iz BPK Goražde naglašavaju da je budžet ovog kantona manji od budžeta pojedinih opština i gradova u FBiH te da bez granta od najmanje 2,9 miliona KM teško mogu ispuniti svoje ustavom predviđene funkcije.

– Za funkcionisanje kantona neophodan nam je grant. Iz njega se obezbjeđuje i funkcionalnost općina Foča i Prača u FBIH koje su potpuno uništene u ratu i još nikada nisu došle na nivo samoodrživosti. Bez podrške u grant sredstvima u pitanje bi došla naša sposobnost da građanima garantujemo minimum sigurnosti, pravo na kvalitetno obrazovanje, a posebno zdravstvenu zaštitu koja je i prije koronavirusa bila na stalnoj kušnji jer kvalifikovan i stručan kadar traži prostore gdje je standard života znatno na višem nivou, kaže premijerka BPK Aida Obuća.

Dodaje da je pandemija na tom prostoru u startu načinila veliku štetu jer je veći dio industrijske proizvodnje odmah staviljen u karantin i zabranjen je rad u industrijskim zonama koje zapošljavaju oko 1.500 radnika.

– Ekonomske posljedice biće veće nego u mnogim dijelovima BiH, zaključuje Obuća.

Također i grad Goražde je ostao bez 120.000 KM, a općina Foča u FBiH bez 40.000 KM. U BPK Goražde žele da vjeruju kako se neće ponoviti vremena u kojima su bili prepušteni sami sebi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.