• OBJAVLJENO: 06.04.2020.
Održana sjednica Kolegija Skupštine BPK Goražde
Bez podrške viših nivoa vlasti, osnovne funkcije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su upitne

Kolegij Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas, razmatrao je aktualnu situaciju na području našeg kantona vezanu za pojavu virusa COVID-19.

Na početku sjednice, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, informisale su članove kolegija o aktivnostima koje su poduzimane od strane  Kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  u cilju suzbijanja širenja koronavirusa na području BPK Goražde.

Takođe, na današnjoj sjednici Kolegij Skupštine razmatrao je informaciju vezanu odluku Vlade Federacije BiH o načinu utroska 21 milion  maraka budžetskih sredstava. Novom odlukom Vlade FBiH, grant sredstva Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u iznosu od 2,9 miliona KM,  usmjerila bi se  za nabavku medicinske i druge opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa.

S tim u vezi, Kolegij Skupštine zadužio je delegate iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji participiraju u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da održe zajednički  sastanak na kojem će usaglasiti stavove, s kojim će nastupiti na predstojećoj sjednici Doma naroda,  kako bi obezbijedili podršku viših nivoa vlasti. Kako je istaknuto, bez podrške viših nivoa vlasti osnovne funkcije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde postale bi upitne.

Na sjednici je donesen i zaključak kojim se od Vlade BPK Goražde traži da pripremi i dostavi Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde informaciju o trenutnom stanju u budžetu Bosansko-podrinjskog  kantona Goražde, te trenutnim privrednim kretanjima, s akcentom na poduzimanje aktivnosti koje bi trebale rezultirati ekonomskom oporavku od posljedica epidemije COVID-19.

Članovi Kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uputili su apel građanima našeg kantona da poštuju mjere prevencije kako bi smo svi zajedno, s najmanje posljedica, izašli iz ove situacije izazvane pojavom epidemije COVID-19.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.