• OBJAVLJENO: 07.04.2020.
Danas se obilježava 7.april-Svjetski dan zdravlja
Više nego ikad svjesni smo važnosti očuvanja zdravlja, uloge medicinskog osoblja i jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Ovogodišnja tema dana zdravlja sa sloganom „Podrška medicinskim sestrama i babicama“, posvećena je osnaživanju uloge medicinskih sestara i babica kao podsjetnik na važnost njihova rada u očuvanju svjetskog zdravlja i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbijedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50% globalne zdravstvene radne snage. Na svjetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50% trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice. Da bi sve zemlje dostigle treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da će svijetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica. Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene njege i zdravstvene njege u zajednici. Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procjene njege i njege u procesu liječenja je od presudnog značaja. Dio su lokalne zajednice dijeleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica.

„U vrijeme pandemije COVID-19 u cijelom svijetu, više nego ikad svjesni smo važnosti očuvanja zdravlja, uloge medicinskog osoblja i jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema. U ovoj borbi sa koronavirusom svi mi moramo biti na prvoj liniji očuvanja ovih vrijednosti te samo jedinstveno, uz čuvanje sebe i drugih, izaći kao pobjednici iz ove borbe.  Svom medicinskom osoblju i svima nama čestitamo 7.april, Svjetski dan zdravlja, uz želju da svi zajedno iz ove krize izađemo jači i jedinstveniji“- poruka je Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resornog Ministarstva zdravstva povodom Svjetskog dana zdravlja.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.