• OBJAVLJENO: 26.08.2011.
Press konferencija Ministarstva za privredu
Velika zainteresovanost poljoprivrednika za jesenju sjetvu pšenice!

U fokusu današnje press konferencije bio je stepen realizovanosti planiranih aktivnosti i programa Ministarstva za ovu godinu.

Izraženo je zadovoljstvo realizacijom planiranih programa podsticaja u različitim oblastima, naročito u oblasti poljoprivrede, iako isplata podsticaja, zbog nedostatka potpore budžetu BPK-a Goražde sa višeg nivoa vlasti, ne teče predviđenom dinamikom. Prema informaciji načelnika Sektora za poljoprivredu, od ukupno planiranog iznosa podsticaja po ovom osnovu u iznosu od 650.000,00 KM, do sada je isplaćeno 125.000,00 KM.

S ciljem podrške ukupnog privrednog razvoja na području kantona, objavljeni su i javni pozivi za dodjelu podsticaja industrijskim preduzećima, javnim preduzećima, obrtnicima i poduzetnicima, kao i turističkim djelatnicima i za većinu ovih programa odabir kvalifikovanih korisnika je u toku.

Jedan od trenutno aktuelnih programa Ministarstva jeste i jesenja sjetva pšenice za koju postoji velika zainteresovanost poljoprivrednika. Iako je prvobitnim planom predviđeno je da se jesenja sjetva obavi na površini od 33,3 ha, Ministarstvo će uložiti napore da se iznađu dodatna sredstava za sufinansiranje sjetve pšenice, kako bi se udovoljilo što većem broju potencijalnih korisnika ovog programa.

Ministarstvo će uskoro raspisati i javni poziv za izbor izvođača radova na rekonstrukciji dijela regionalne ceste R448, dionica Kriva Draga – Jabuka, a najavljeno je i učešće u sufinansiranju Projekta raskrsnice kružnog toka u ul. Zaima Imamovića, čiji je glavni nosilac aktvinosti Općina Goražde.

U sklopu aktivnosti na održavanju predajnika u vlasništvu BPK-a Goražde planirano je i pojačanje predajnika Radio-Goražda.

Na današnjem pressu pomenuta je i mogućnost kreditnog zaduženja BPK-a Goražde s ciljem realizacije projekata predviđenih Razvojnim programom BPK-a Goražde do 2014. godine.

– U skladu sa dogovorom između Vlade Federacije i Vlade BPK-a Goražde mi započinjemo aktivnosti oko izrade projektne dokumentacije i odabira projekata koji bi se finansirali iz kreditnih sredstava. Mislimo da će ti projekti značajno doprinjeti ukupnim aktivnostima u oblasti razvoja koje se provode na prostoru našeg kantona. Nama je pružena mogućnost da se finansiraju projekti u iznosu do 6 miliona KM, a Vlada će odlučiti koji će to iznos sredstava biti. Računamo da bi se moglo realizovati desetak projekata koji bi direktno uticali na razvoj industrije, turizma, poljoprivrede, smanjenje troškova javne uprave i povećanje javnih prihoda, posebno kroz nova zapošljavanja – istaknuo je resorni ministar Demir Imamović.

Današnjoj press konferenciji prisustvovali su i načelnici sektora za upravljanje i koordinaciju sredstava za razvoj, te poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.