• OBJAVLJENO: 29.08.2011.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde posjetili potpredsjednik Federacije Svetozar Pudarić i federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Adil Osmanović
Podrška Federacije BiH razvojnim projektima BPK

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Adil Osmanović susreli su se danas u Goraždu sa premijerom BPK-a Goražde Emirom Fraštom. Neizbježna tema razgovora bio je grant za Bosansko-podrinjski kanton, ali i druge teme kao što je podrška federalne Vlade kod dobivanja kredita u Razvojnoj banci FBiH., te projekti podrške povratnicima u Istočnu Bosnu.

„ Danas smo razgovarali u kom će pravci ići naši prioriteti koji se odnose na razvoj privredni, infrastrukturni, kulturni, dakle, ono što bi nam omogućilo da se izjednačimo sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, pa i svijeta. Tu smo naišli na podršku i mislim da će se ići ka najnižim kreditnim stopama i što dužem grejs periodu. U dobijanju kredita to su vrlo važne stvari, zato im hvala, hvala im u ime građana BPK.“- kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Ovaj je susret u Goraždu, kako ističe potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, još jedan dokaz da bez obzira na različite tačke gledišta po pojedinim pitanjima postoji spremnost i puno jedinstvo u tome da se problemi moraju rješavati, a ne samo konstatirati kao ranije.

-Očito je da takvo opredijeljenje već sada počinje da daje određene rezultate, da upravo iz tog stalnog kontakta, stalne saradnje, uspjevamo dolaziti do rješenja i u daleko težim okolnostima, političkim, finansijskim, društvenim i ekonomskim, nego što smo bili ranije. Očito je da ova Vlada Federacije, u saradnji sa Vladom BPK-a, ima instrumenata da riješi određene probleme, možda ne na način na koji se to ranije radilo, ali jednako efikasno, i jedan od tih je i ovaj instrument o kojem je govorio premijer Frašto, podsticanje razvoja u BPK-u kroz kredite Razvojne Banke FBiH i stavljanja te banke u funkciju ujednačavanja razvoja unutar FBiH. Zasad još uvijek nemamo posebnog fonda koji bi se bavio time, iako o tome postoje određena razmišljanja, tako da upravo ovaj instrument sa kojim danas raspolažemo može poslužiti da se Goražde, ponegdje u nekim segmentima, sa ovim sredstvima koje imamo, približi ili dostigne onaj nivo razvoja koji postoji u nekim drugim kantonima. U nekim segmentima Goražde ide ispred drugih kantona kad je u pitanju privreda i mi očekujemo da Goražde i dalje vodi u određenim privrednim granama, pogotovo kad je u pitanju dio namjenske industrije“- kazao je Svetozar Pudarić.

Kad je riječ o grantu prema Bosansko-podrinjskom kantonu, potpredsjednik Federacije je naglasio da će Vlada Federacije učiniti da ta sredstva budu operativna u skladu sa mogućnostima koje budžet pruža. Za sada se ne može govoriti koliki će biti ukupan iznos granta, no potpuno je jasno da on neće biti isplaćen 31.12. kad sve obaveze isteknu kao što je to bio slučaj ranijih godina, već će se isplaćivati na način koji će omogućiti da se održi stabilnost budžeta BPK-a. Vrlo brzo, ranije nego što je do sad bio slučaj,  kako ističe Pudarić, može se očekivati prva akontativna isplata dijela sredstava podrške budžetu BPK-a iz budžeta FBiH.

Uz konstataciju da je BPK nezaobilazan faktor kada govorimo o procesu povratka u Istočnu Bosnu, kako na prostore Republike Srpske tako i sa prostora Republike Srpske na prostore BPK-a, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Adil Osmanović čestitao je premijeru i Vladi BPK-a na usvajanju odluke kojom se garantuje zadržavanje stečenih prava izbjeglih i raseljenih lica na prostoru BPK-a i nakon vađenja ličnih karti u Kopačima, Višegradu i u drugim općinama.

„To će u značajnoj mjeri utjecati na ohrabrivanje povratnika da se vraćaju i vade dokumente na prostoru tog entiteta, a time ćemo osnažili i političku snagu bosanskih stranaka na tom prostoru. Ovdje smo razgovarali, također, o ekonomskom jačanju povratničke populacije pogotovu u Kopačima, i o povratničkoj populaciji građana srpske nacionalnosti na području opštine Goražde. Vlada FBiH stavila je poseban akcenat na Istočnu Bosnu i ovim današnjim dolaskom želimo da ukažemo da smo ozbiljni u tome da se na ovom prostoru upustimo u koštac sa nagomilanim problemima sa kojima se susreće povratnička populacija, da ih ohrabrimo da će Vlada Federacije biti ustrajna da proces povratka prati u punom kapacitetu, jer nije proces povratka samo ako su se ljudi vratili i dobili krov nad glavom, znamo da se oni susreću sa mnogim problemima, teškom ekonomskom situacijom i mi ćemo nastojati da se iznađe rješenje kako bismo tim povratnicima olakšali probleme sa kojima se susreću“-  naglasio je federalni ministar Osmanović.

Nakon sastanka u Goraždu, gosti iz Sarajeva posjetili su sa premijerom BPK-a Kopače.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.