• OBJAVLJENO: 27.04.2020.
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo
Samo jedna greška može dovesti do pojave novih žarišta

Ocijenila je da je epidemiološka situacija u BPK trenutno stabilna te naglasila da je oprez nužan.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde već deveti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, trenutno je u ovom kantonu šest osoba pozitivno na koronavirus i nalaze se u kućnoj izolaciji, dok se 15 osoba oporavilo.

– Inficirane osobe su dobrog općeg zdravstvenog stanja i na putu su oporavka. Za tri osobe smo već danas uradili retestiranja i ukoliko nalazi budu negativni u narednih 48 sati, moći ćemo reći da su oporavljene. Uskoro planiramo i retestiranje preostale tri osobe koje su trenutno inficirane – pojasnila je dr.Bičo.

Dodala je da je smanjen i broj osoba koje su u samoizolaciji dok je povećan broj testiranja.

– U izolaciji trenutno imamo 59 osoba. Danas je takođe planirano uzimanje uzoraka na terenu, gdje je riječ o kontaktima. Testiranja su planirana i kod pacijenata u Covid ambulanti u Višegradskoj, a planirano je i testiranje dvije osobe koje se nalaze u izolaciji u Općini Pale u FBiH. Do sada su u BPK izvršena ukupno 944 testiranja, a od Federalnog štaba civilne zaštite dobili smo još 3.000 testova, tako da testova imamo dovoljno – istakla je ona.

Ocijenila je da je epidemiološka situacija u BPK trenutno stabilna te naglasila da je oprez nužan.

– Samo jedna greška može dovesti do pojave novih žarišta, što nas može vratiti na početak. Bez obzira na stanje koje trenutno imamo, apleujem da se svi ponašamo odgovorno i izbjegavamo javna okupljanja, uz nužno pridržavanje mjera o propisanoj distanci, nošenju zaštitnih maski i rukavica, jer ovo nije kraj epidemije, prije bih rekla da smo na početku. Došlo je do ublažavanja mjera, ukidanja policijskog sata i drugog, što nam ne ide u prilog, s obzirom da virus i daje cirkulira i ne možemo se opustiti – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.