• OBJAVLJENO: 28.04.2020.
Press konferencija s ciljem rezimiranja aktivnosti na području BPK u borbi protiv koronavirusa
U BPK Goražde funkcioniše jedan organizirani sistem u prevenciji i suzbijanju širenja koronavirusa

Na području BPK Goražde vidljivo je funkcionisanje sistema koji je odgovorio na pandemiju na najbolji mogući način – izjavio je  posjete ovom kantonu pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH dr. Goran Čerkez.

Nakon obilaska Kantonalne bolnice Goražde i izolatorija, Doma zdravlja “dr.Isak Samokovlija” te Centra za mentalno zdravlje i firme Jusri koja se bavi proizvodnjom zaštitnih vizira, na pres-konferenciji Čerkez je izrazio nadu da će ovo biti jedan primjer iz kojeg će se izvući jako puno praksi za budućnost.

“ Obišli smo i vidjeli kako sistem u BPK funkcionira i kako je organizovan, razgovarali sa zdravstvenim radnicima i vrlo jasno se zna sve. Kapaciteti koji su napravljeni u Goraždu na impresivan način ,u jednoj maloj sredini napravljeno je jako puno. Sistem ne čine samo zgrade i oprema, nego čine ljudi i ovdje se pokazalo upravo da su zdravstveni profesionalci zajedno sa drugim profesionalcima uradili sve ono što je traženo i što je trebalo uraditi. Zato nije izostao ni uspjeh jednog izuzetno dobrog odgovora na situaciju koja je prijetila da krene u lošem pravcu u jednom trenutku” – ocijenio je Čerkez.

“ Zaista smo impresionirani sa onim što smo vidjeli ovdje u Goraždu, vezano za postupanje u skladu sa našim kriznim planom pripravnosti odgovora na COVID 19. Vidjeli smo sve ono što treba da sadržava jedan odgovor na ovakvu pandemiju. Naglasio bih važnost javno-zdravstvenih mjera i njihovo pravovremeno poduzimanje, čime je takođe spriječena eskalacija” – kazao je na pres-konferenciji šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH doc. dr Sanjin Musa.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, dr. Medina Bičo naglasila je da je epidemiološka situacija u BPK pod kontrolom.

Po njenim riječima, do sada je ukupno u tom kantonu registrovano 22 pozitivna slučaja na koronavirus, od čega je sedam osoba aktivno zaraženo, 15 oporavljeno.

“ U BPK Goražde do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, tri osobe su bile hospitalizirane, od kojih su se kod dvije razvile komplikacije. Sada su dobro i nalaze se u kućnoj izolaciji. Devet osoba je bilo sa blažim kliničkim simptomima, dok je deset osoba bilo potpuno asimptomatski. Sve aktivno zaražene osobe su dobrog općeg zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji. Planiramo uraditi nova retestiranja, jer već smo kod tri inficirane osobe imali negativne nalaze koje ćemo ponoviti unutar 48 sati” – istakla je dr. Bičo.

Od ukupno 376 osoba koliko je do danas stavljeno pod zdravstveni nadzor, među kojima je bio veliki broj kompletnih porodica, zdravstveni nadzor je istekao za 327 osoba, a trenutno je 49 osoba koje su još uvijek pod nadzorom.

“U BPK Goražde je do sada testirano ukupo 1.006 osoba. Što se tiče spolne strukture zaraženih, 55 posto su žene a 45 posto muškarci. Tri osobe su bile starije, preko 70 godina, a imali smo i dvoje djece od tri godine, ipak najčešći oboljeli su bili dobi od 36 do 50 godina. Bez obzira na rezultate koje imamo, svi se moramo pridržavati preporučenih mjera i biti krajnje oprezni da ne bi došlo do novog žarišta i pojave većeg broja oboljelih” – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović zahvalio se na dosadašnjoj dobroj saradnji sa Federalnim ministarstvom zdrastva, od momenta formiranja Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

“ Današnja posjeta i obilazak bolnice i Doma zdravlja od strane predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo jeste potvrda da su poduzete sve neophodne mjere i da se radi dobar posao koji treba nastaviti. Posjeta se desila u pravo vrijeme kada se ublažavaju mjere i građani opuštaju. Dobili smo određene smjernice za postupanje u narednom periodu. Što se tiče opreme kojom raspolažu zdravstvene ustanove na području BPK, za sada je obezbijeđeno dovoljno zaštitne opreme” – na press konferenciji kazao je ministar Eniz Halilović.

Velika podrška Federalnog ministarstva zdravstva u donošenju i implementaciji mjera , prema riječima premijerke Aide Obuće, za posljedicu su imale to da je Goražde danas kanton koji se s pravom može pohvaliti da je dobro reagovao u prevenciji i suzbijanju širenja koronavirusa.

„ Kao premijer mogu istaći da smo mi kanton koji je uradio najviše testiranja s obzirom na broj stanovnika našeg kantona. Imamo preko 1000 građana koji su testirani, a od tog broja trenutno imamo sedam pozitivnih a petnaest izliječenih, što znači da smo jednim koordiniranim radom svih onih aktera koji su u skladu sa zakonom bili uključeni u cjelokupnu ovu aktivnost, uspjeli da suzbijemo širenje virusa na području našeg kantona i da nemamo smrtnih posljedica. Vlada BPK Goražde bila je podrška i našoj Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja, a posebno Zavodu za javno zdravstvo gdje smo na dnevnoj bazi komunicirali i zajednički donosili određene odluke i bili smo podrška svemu onom što se od nas tražilo. Takođe, ovo sve ne bi bilo moguće odraditi da nismo imali podršku Federalnog ministarstva zdravstva kao i Federalnog zavoda za javno zdravstvo i ja im se u svoje ime i ime Vlade BPK Goražde zahvaljujem.

Danas smo posjetili jedan od privrednih subjekata koji egzistira na području našeg kantona, a koji je svoju proizvodnju prilagodio proizvodnji zaštitnih vizir maski koje transportuje na području našeg kantona i BiH prvenstveno a i šire. Ono što je pozitivno reći jeste da smo se u trenutku kada je i industrija bila stala organizirali i preusmjerili proizvodnju na ono što je prijeko potrebno, a to je zaštita ljudi. Ono što su naše kolege iz Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo danas vidjeli jeste da ovdje ustvari funkcioniše jedan organizirani sistem, gdje svako zna šta ko i u svakom trenutku treba da radi i to u budućnosti treba da nastavimo.

Ono što bih takođe posebno istakla jeste da su u ovoj borbi protiv virusa COVID-19 institucije vlasti imale podršku građana BPK Goražde koji su strpljivo provodili sve mjere, koje su dale ovaj rezultat. Sa svoje strane ja pozivam da ovako nastavimo i dalje kako bismo i naredne mjesece dočekali sa što manje zaraženih, što manje testiranih te da ovu godinu okončamo onako kako smo je i započeli, a to je bez virusa na području našeg kantona“-kazala je premijerka Aida Obuća na današnjoj press konferenciji .

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.