• OBJAVLJENO: 03.06.2020.
Zasjedao Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva za praćenje koronavirusa
I dalje neophodno poštivanje mjera zaštite izdatih od stane Federalnog ministarstva zdravstva

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, na sastanku održanom juče, poručio je da su i dalje na snazi naredbe koje su donesene 29. i 30. maja godine od strane Federalnog ministarstva zdravstva, a koje su stupile na snagu 31.05.2020.godine te da nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera u odnosu na trenutnu epidemiološku situaciju na području našeg Kantona.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od 4.maja nema novozaraženih osoba od virusa COVID-19 i situacija je zadovoljavajuća.

Ovakva situacija ipak nije razlog za opuštanje, te je Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK zadužio direktoricu Zavoda za javno zdravstvo da putem medija građane upozori da je koronavirus još uvijek prisutan u našoj zemlji te da je neophodno poštivanje mjera zaštite izdatih od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Od Kantonalne uprave za inspekcije poslove zatražena je pojačana kontrola u poslovnim subjetima i ustanovama, s posebnim akcentom na obavezno poštivanje svih dosadašnjih naredbi, preporuka i smjernica na sprječavanju širenja COVID-19.

Takođe, Krizni štab zatražio je od medija da i oni sa svoje strane svakodnevno, ukoliko je to moguće, ukazuju građanstvu na poštivanje svih dosadašnjih izdatih epidemioloških mjera zaštite, a sve u cilju zaštite i sprječavanja širenja COVID-19.

Na kraju sastanka, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice zaduženo je da formira komisiju iz reda stručnih lica, zdravstvenih radnika, predstavnika JU Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde i Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde za iznalaženje adekvatnog prostora koji bi se mogao osposobiti u svrhu formiranja novog izolatorija, a u koordinaciji sa menadžmentom JU Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde koji će uraditi epidemiološku procjenu eventualno predloženih prostorija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.