• OBJAVLJENO: 03.06.2020.
Aktivnosti Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH
U narednom periodu bit će pojačan inspekcijski nadzor iz oblasti radnih odnosa i zaštite na radu te zaštite šuma

Donošenjem odluke o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH izazvane pojavom pandemije koronavirusa COVID-19, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove provodila je niz aktivnosti s akcentom na kontrolu poštivanja izvršenja naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Federalnog štaba civilne zaštite a koje su se odnosile na zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu potrošača.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Emka Rizvanovića, u tom periodu izvršen je 391 inspekcijski nadzor, od čega 177 inspekcijskih nadzora sanitarne inspekcije, 39 inspekcijskih nadzora inspekcije zaštite na radu, 70 inspekcijskih nadzora turističko- ugostiteljske inspekcije te 105 inspekcijskih nadzora tržištne inspekcije. Nakon izvršenih inspekcijskih nadzora u pogledu poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, nije zabilježen niti jedan prekršaj na području našeg kantona, što znači da su sve naredbe ispoštovane kako od građana, tako i od strane poslodavaca. Ono što je posebno za pohvalu, jeste da su poslodavci najkraćem vremenskom periodu uspjeli da nabave ličnu zaštitnu opremu za sve svoje uposlenike, koju su koristili, a to se  posebno odnosi na maske, zaštitne  rukavice i vizire.

„Od 105 inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije, zabilježeno je 25 prekršaja za koje su izrečene novčane kazne u iznosu od 43.750 KM.

Ono što je u posljednje vrijeme karakteristično, a što je posljedica stanja nesreće, jeste da mi imamo jedan broj zahtjeva od strane radnika za inspekcijski nadzor u smislu da se žale na prekid radnog odnosa koji su imali sa poslodavcem ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a prekršaj se ogleda u tome da oni ne dobijaju zakonske otpremnine. Želim da kažem da je član 111 Zakona o radu FBiH propisao obavezu davanja otpremnine, ukoliko se poslodavac i radnik ne dogovore da se to njemu nadoknadi na drugi način. Takođe, za ovaj prekršaj Zakonom o radu je propisana novčana kazna za poslodavca od 1.000 do 3.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 5.000 KM i za poslodavca, fizičko lice od 2.000 do 5.000 KM. Po svim ovim zahtjevima naša inspekcija će postupiti i ukoliko se zaista utvrdi da su ove pritužbe osnovane, inspekcija će poduzeti sve one zakonske mjere koje su propisane Zakonom o radu. Da ne bismo dolazili u ovakve situacije, želimo da napomenemo da  nije zabranjeno prekinuti radni odnos na  neodređeno vrijeme, ali uz poštivanje svih onih mjera koje je zakon propisao“- istaknuo je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović.

Stavljanjem van snage Odluke o proglašenju stanja nesreće u FBiH izazvane pojavom pandemije koronavirusa, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će pojačati inspekcijske nadzore u onim oblastima gdje je evidentan zastoj, a ono što je sigurno jeste da će se pojačati inspekcijski nadzor iz oblasti radnih odnosa i zaštite na radu te zaštite šuma.

Donošenjem odluke o proglašenju stanja nesreće na području FBiH izazvane pojavom pandemije koronavirusa, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u provođenju aktivnosti iz svoje nadležnosti posebno dobru saradnju ostvarila je sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde i Zavodom za javno zdravstvo BPK Goražde, naglasio je direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.