• OBJAVLJENO: 05.06.2020.
Ministar Krunić uputio čestitku građanima povodom Svjetskog dana okoliša
U 2020.godini trebali bismo poboljšati zaštitu okoliša prelaskom na energetski efektivnija i efikasnija pogonska goriva

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu (Štokholm, 1972. godine), kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša u svijetu.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine je “Slavimo biološku raznolikost”, a  poruka koja se želi poslati ove godine je da za milion vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost.

Uz čestitke građanima, ministar za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoliša BPK Goražde Bojan Krunić istaknuo je značaj doprinosa građana u zaštiti okoliša našeg grada. Takođe, ovom prilikom naglasio je da je u Planu i programu rada  ministarstva za 2020.godinu izrada  važnog strateškog dokumenta, odnosno Plana upravljanja otpadom za period 2021-2026.godina, te realizacija nekoliko značajnih projekata koji će doprinijeti boljoj kvaliteti zraka.

„U prethodnom periodu dosta aktivnosti usmjereno je na  poboljšanju kvalitete zraka, pogotovo u zimskom periodu. U procesu smo dobijanja određenih sredstava od strane Federalnog fonda za zaštitu okoliša gdje smo aplicirali na određeni broj projekata te odabrali određeni broj najvećih potrošača koji bi u 2020.godini trebali preći na energetski efektivnija i efikasnija pogonska goriva. Takođe, u cilju zaštite okoliša, u narednom periodu Ministarstvo za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde objavit će javni poziv neprofitnim organizacijama za dostavljanje projekata za čiju implementaciju su planirana  sredstva u iznosu od 60.000 KM“-ističe ministar Krunić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.