• OBJAVLJENO: 31.08.2005.
Preminuo Džemo Kazagić, veliki borac za prava radnika
Veliki gubitak za sindikalni pokret!Na putu za Sarajevo, na skup povodom 100. godišnjice Sindikata, 27.08.2005.godine preminuo je Džemal Kazagić, dugogodišnji sindikalni aktivista i aktuelni predsjednik Sindikata BPK-a Goražde.
Problemi radnika o kojima je razmišljao i s kojima je živio 24 sata dnevno odrazili su se na njegovo srce, koje nije izdržalo sve napore kojima je bilo podvrgnuto u izuzetno teškoj privrednoj situaciji u Goraždu. Iako je već nekoliko puta bio prisiljen da pristane na hospitalizaciju, a prije nekoliko godina i na ugradnju bajpasa, smrt Džemala Kazagića primljena je sa iznenađenjem, a među goraždanskim radnicima s nevjericom, bolom i tugom. Do same smrti borio se za prava radnika. Prije samo nekoliko dana Džemo je bio na skupu u Tvornici procesne opreme i davao savjete kako dalje, a do polaska u Sarajevo razgovarao je sa svima koji su od njega tražili pomoć. U njegovoj porodici kažu da je tako bilo svaki dan.
Džemal Kazagić rođen je 19.8.1948. godine. U Goraždu je završio osnovnu i srednju tehničku, a u Sarajevu Višu komercijalnu školu. Dugo godina radio je u goraždanskoj «Pobjedi» i Tvornici žice, a nakon rata imenovan je za predsjednika Kantonalnog sindikata. Ostaće upamćen po izuzetnoj predanosti, strpljenju u pregovorima o radničkim problemima, kao izuzetan borac za prava najugroženijih. Komemorativna sjednica povodom smrti Džemala Kazagića održana je u ponedjeljak 29.08.2005. godine u Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu, a dženaza u prisustvu velikog broja rodbine, prijatelja, predstavnika sindikata iz cijele BiH i sugrađana, obavljena je istog dana u Džemovim rodnim Kazagićima.

Alen Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.