• OBJAVLJENO: 06.09.2011.
U Vladi BPK-a Goražde potpisan Sporazum o partnerstvu
Započeo program obuke 600 budućih radnika firme „Prevent“

Radi poboljšanja kvaliteta i jačanja kapaciteta ljudskih resursa, a time i konkuretnosti lokalnih preduzeća sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, te stvaranja uslova za bolje zapošljavanje nezaposlenih lica registrovanih na Birou za zapošljavanje, danas je u zgradi Vlade BPK-a Goražde sklopljen Sporazum o partnerstvu između Vlade BPK-a Goražde, Federalnog zavoda za zapošljavanje, JU Službe za zapošljavanje BPK, JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, USAID-Sida FIRMA projekta i preduzeća „Prevent“ iz Goražda.

Sporazumom, prvim ovakve vrste u Federaciji BiH, zainteresovane strane su se dogovorile da za potrebe preduzeća „Prevent“ iz Goražda razviju i organiziraju program stručnog usavršavanja za nezaposlena lica za zanimanje šivač autopresvlaka, putem kojeg bi se zaposlilo 600 novih radnika.

Za realizaciju programa prekvalifikacije potpisnice ovog sporazuma obezbijedile su 65.000 KM. Ovaj program je kako to ističe ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Demir Imamović, odličan primjer kako  svi zajedno, Vlada, privredni subjekti i zavodi za zapošljavanje, mogu da učestvuju u razvoju i zapošljavanju.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić, koji je danas, uz premijera BPK-a Emira Frašta i ministricu obrazovanja Almu Delizaimović prisustvovao potpisivanju sporazuma, izrazio je zadovoljstvo što su zavodi za zapošljavanje konačno u prilici da izvršavaju svoju pravu misiju, prekvalifikaciju i zadovoljavanje tržišta rada.

– Srednja stručna škola “Džemal Bijedić”, škola u kojoj će se izvoditi program obuke u trajanju minimalno 70 sati ( od čega teorijski dio obuke iznosi maksimalno 30 sati, a praktični dio minimalno 40 sati), spremna je da već od sutra započne sa programom obuke,- ističe direktor škole Safet Begović. Nastavom po modularnom sistemu, ova škola osposobiće polaznike obuke za kreativnu i samostalnu izradu auto presvlaka, te ih pripremiti za cjeloživotno učenje i stalno usavršavanje u struci.

U firmi “Prevent” Goražde koja na prostoru BPK-a Goražde djeluje od 2008.godine do 2011.godine bilo je uposleno svega 50 radnika.

Od kako se ova firma osamostalila u oblasti auto industrije, u proizvodnji auto presvlaka, ona trenutno upošljava 310 radnika i prema riječima Aide Herak, namjerava se i dalje širiti, što je dovoljan pokazatelj njenog napretka.

Današnjim sporazumom 600 mladih nezaposlenih lica sa goraždanskog Biroa za zapošljavanje dobilo je šansu za posao. Poželimo im sreću i svako dobro!!!

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.