• OBJAVLJENO: 07.09.2011.
Načelnik opštine Foča posjetio premijera BPK-a Goražde
Najavljen veliki iskorak u privrednoj saradnji

 

Premijer BPK-a Goražde Emir Frašto danas se susreo sa načelnikom općine Foča Zdravkom Krsmanovićem.

Prvi sastanak načelnika Foče sa novim premijerom BPK-a Goražde iskorišten je za međusobno upoznavanje, ali i za razgovore o unaprijeđenju saradnje, prvenstveno na ekonomskom planu, za što su već obezbijeđeni kvalitetni uslovi.

Konkretno, bilo je riječi o kompanijama sa prostora BPK-a Goražde koje namjeravaju svoju proizvodnju proširivati na prostor fočanske opštine, što je ocjenjeno veoma pozitivnim. Bila je ovo prilika za razgovor o obezbjeđenju uslova kompaniji za preradu drveta „Fekry“ da u oktobru, u Foči otvori svoj pogon i uposli 50 radnika, a do 01.februara 2012.godine taj broj proširi na 120.

Načelnik općine Foča Zdravko Krsmanović obećao je da će ovoj kompaniji obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu.

-Kompanija „Fekry“ iz Egipta na neki način simbolizuje ono što bismo mi željeli, a to je da se apsolutno te granice u ljudskim glavama prevazilaze, da ekonomija povezuje ljude i da ljudima koji žele da rade stvorimo uslove, u interesu naših građana. Sigurno je da i ostale kompanije iz Bosansko-podrinjskog kantona, u prvom redu mislim na „Bektoprecizu“, na „Prevent“ i “Granoff“, imaju prostora i mogu da rade na području opštine Foča, a nama je da im stvorimo uslove. – riječi su načelnika Krsmanovića.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović pozvao je danas premijera BPK-a Goražde Emira Frašta da prisustvuje početkom oktobra zajedničkom sastanku u Foči koji bi okupio sve predsjednike skupština opština i sve načelnike općina sa cijelog sliva gornjeg toka rijeke Drine, iz BiH, Srbije i Crne Gore. Na sastanku bi se razgovaralo o zajedničkoj saradnji na putu u Evropu.

– Put koji želimo da trasiramo, to je mnogo bolja, kvalitetnija saradnja u slivu rijeke Drine, od uređenja, izrade prostorno-planske dokumentacije i svega onoga što rijeka Drina koja utiče u Savu, preko Save u Dunav, predstavlja, a to je put u Evropu- Drinom u Evropu. Takođe, želimo i da skrenemo pažnju da rijeka Drina i kompletan ovaj sliv neće biti moneta za potkusurivanje nekih cenatra moći, bilo da su oni u Beogradu, bilo da su oni u Podgorici, u Banja Luci, u Sarajevu, već da hoćemo da ovdje živimo svoji na svome, a mi da radimo u interesu građana,- naglasio je načelnik Krsmanović.

Premijer BPK-a Goražde Emir Frašto zahvalio se načelniku Foče Zdravku Krsmanoviću na danas učinjenom iskoraku, a posebno zato što je prednost data privredi.

–  Ono što pokušavamo da uradimo novina je i za Bosnu i Hercegovinu. Pokušavamo da držimo svoje vrijednosti u svojim rukama i da njima upravljamo, to je naša Deklaracija usvojena na Skupštini, to Foča odavno radi, a i BPK nastoji, što u okviru Federacije, što u okviru Bosne i Herecegovine. Tako ćemo postati prepoznatljive molekule, dosad smo bili lutajuće, a to je u onom što Evropa traži od nas da budemo regija. Mi ćemo zajedno nastupati kao regija, ustvari u jednoj regiji. Ideja je da ta regija bude duž Drine, tako da bi povezala sve tri države i čitave prostore i da bude od koristi i za jedne i druge koje žive pored Drine. Mislim da postoji dosta prostora za saradnju i mislim da ćemo fino raditi i u drugim oblastima, a ne samo u privredi,-kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.