• OBJAVLJENO: 08.09.2011.
Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde
Otvoren Centar za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO)

U okviru Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je svečano otvoren Centar za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO), koji je realizovan u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini. Otvaranju centra prisustvovao je veliki broj zvanica, a vrpcu su presjekli premijer BPK-a Emir Frašto, rezidentni koodinator UN-a Yuri Afanasiev i najmlađa nezaposlena osoba se evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a sa visokom stučnom spremom Edisa Ahmetspahić.

Radi se o trogodišnjem programu koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM  i UNV . Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), a realizira se u partnerstvu sa domaćim institucijama, među kojima su i Federalni zavod, te kantonalne službe za zapošljavanje.

U CISO će mlade nezaposlene osobe starosti do 30 godina moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u zemlji i inostranstvu, pristup internetu u cilju traženja posla te individualno savjetovanje i rad u grupi. Prema riječima direktorice Nafije Hodo radi se o veoma značajnom projektu.

 

– Mislim da je ovo najveći dan od kako postoji Služba za zapošljavanje iz razloga što smo stvorili infrastrukturne uslove za prijem nezaposlenih osoba i rad sa nezaposlenim osobama. Mi smo već godinama radili na izradi ljudskih resursa i sada imamo uposlenike koji mogu dati edukaciju nezaposlenim osobama. Ovo je veliki dan i ja pozivam sve nezaposlene osobe, prije svega mlade, građane i djecu koja mogu dobiti profesionalnu orjentaciju u Službi i Centru da dođu i da koriste usluge CISO centra i Službe za zapošljavanje.

Danas me je obradovalo što je gosp. Yuri kazao da se ovo nastavlja, što znači da će nas oni i dalje pomagati i biti potpora u izgradnji kapaciteta da postanu službe za zapošljavanje ono što su na Zapadu, a ne da budemo socijalna ustanova. Imamo pet vrsta edukacija: privremeno nezaposlene osobe za intervju, za razgovor sa poslodavcom, motivacijske seminare, info seminare, edukaciju u biznisu i u međuvremenu ćemo imati edukaciju za informatičku obuku i strane jezike- kazala je Hodo.

Otvaranjem Centra ovaj projekt nije završen, a kako je ovom prilikom istaknuo Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a, ovo je samo početak i on se nada da će veliki broj mladih nezaposlenih osoba kroz ovaj program uspjeti da nađe zaposlenje, a kada je riječ o podršci, ona neće izostati.

– Program pokriva cijelu BiH. Ono što želimo da postignemo ovim programom jeste jedan integralni pristup uslugama mladim nezaposlenim osobama, koji uključuje i obrazovanje i podizanje nivoa vještina koje će poslužiti u traženju posla. Program sam po sebi je veoma značajan i vrijedan je 6,3 miliona dolara. Sama rekonstrukcija CISO centra u Goraždu zajedno sa svim materijalom je koštala nekoliko destina hiljada maraka, a to je kada govorimo o računarima i obuci osoblja . To je samo početak, potrošili smo određenu sumu novca u izgradnju ovog prostora i zapošljavanju ljudi. Pravi rezultat ovog programa je u suštini da li ćemo uspjeti da obučimo 10 hiljada mladih nezaposlenih osoba širom BiH i koliko njih će naći posao. Najvažnije pitanje je koliki je broj radnih mjesta koja će biti stvorena u zemlji,  a to je ono što ne zavisi od nas , a naravno zavisi od privatnog sektora i drugih faktora i mi tek onda dolazimo da popunimo ta radna mjesta– riječi su rezidentnog koordinatora UN-a Yuri Afanasieva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.