• OBJAVLJENO: 09.09.2011.
Utvrđen Program obilježavanja 18.septembra, Dana BPK i općine Goražde
Raznovrsni svečani sadržaji za rođendan


Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina BPK-a Goražde, u saradnji sa općinom Goražde utvrdio je konačan Program obilježavanja 18.septembra-Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Karakteristika ovogodišnjeg programa su višednevni, raznovrsni i sigurno kvalitetni  sadržaji, koji će dati poseban doprinos svečanoj atmosferi obilježavanja rođendana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde .

Svečanost počinje početkom iduće sedmice, u ponedjeljak 12.septembra, otvaranjem renoviranih sportskih dvorana. Šahisti iz zemlje i inostranstva, u organizaciji Šahovskog kluba Goražde, od 15. do 18. septembra takmičiće se na Međunarodnom šahovskom turniru u Goraždu, a u petak, 16.septembra tradicionalni malonogometni turnir održaće učenici osnovnih i srednjih škola.

Petak, 16.septembar rezervisan je za niz sadržaja u čijoj realizaciji će poseban doprinos dati goraždanska mladost, mališani iz dječijih vrtića, udruženja mladih, košarkaši. Svečanost će upotpuniti i otvaranje Mašinskog fakulteta i kabineta u Tehničkoj školi, otvaranje zgrade MZ Goražde IV, promocija knjige Saliha Smajlovića i svakako tradicionalna, vrlo atraktivna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite.

U subotu, 17.septembra družiće se goraždanski „Zlatni ljiljani“ i dobitnici „Zlatne policijske značke“, a na Sadbi na IX Kupu u sportskom ribolovu „Mujo Peštek Tito“ invalidna lica, sportisti.

Istog dana, prisjetićemo se i naših šehida i odati im počast na otvaranju šehidskog mezarja „Bačci.

Ratni komandanti i goraždanski privrednici družiće se na večeri u hotelu „Behar“, gdje će se održati i promocija knjige našeg sugrađanima Munevera Perle. Party kojeg organizuje Udruženje građana„Vir“ prilika je da se to veče zabave i mladi.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana BPK-a i općine Goražde je u nedjelju, 18.septembra. Ujutro na „Marš oslobođenja“ na relaciji Hranjen-Rorovi-Spomen obilježje braniocima Goražda, skupa sa članovima Bošnjačko planinarskog društva „Maglić“ Goražde, krenuće goraždanski osnovci i srednjoškolci.

Centralna manifestacija održaće se na Spomen obilježju braniocima Goražda, a svečanost će tog dana upotpuniti i svečana akademija i sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde, u Velikoj, odnosno Maloj sali Centra za kulturu.

U sklopu obilježavanja ovog datuma, u nedjelju 18.septembra biće upriličen i obilazak šehidskog mezarja Kolijevke, kao i ručak za porodice šehida i poginulih boraca.

IX Memorijalni košarkaški turnir „Damir Kanlić Žućo“, karting utrka, kao i koncert filharmonije iz Gere, upotpuniće ovaj svečani dan.

U nedjelju, 18.septembra biće svečano i u Vitkovićima kada stanovnici ove mjesne zajednice obilježavaju svoj dan, a 27.septembra, Dan oslobođenja obilježiće i mještani Hrenovice u općini Pale-Prača.

Dovoljno razloga da svi mi svojim prisustvom damo doprinos obilježavanju našeg najvećeg praznika –Dana oslobođenja Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona.

Program – 18 septembar 2011- net

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.