• OBJAVLJENO: 13.09.2011.
Gradska dvorana “Mirsad Hurić” zasijala punim sjajem

Nakon radova koji su u proteklom periodu izvođeni u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić’, svečanom otvaranju renoviranog sportskog objekta prisustvovale su  brojne zvanice i građani, a ovom prilikom priređen je i svečani defile mladih sportista iz svih oblasti, onih koji najveći dio svog slobodnog vremena provode upravo u ovom prostoru. Rekonstrukciju dvorane podržale su brojne institucije, a među njima i renomirana svjetska firma “Elan”. Oni su, naime,  uradili jednu malu salu u BiH u  kojoj  će prezentovati svoje proizvode i svoju opremu, od ukupno doniranih oko 150 000 maraka, 70 000 je donacija “Elana”.

-Takođe, Elan nam je omogućio da nabavimo opremu za gimnastičke sprave koje mi nikada nismo imali, takođe su nam donirali opremu za rukomet, golove, mreže, zatim za odbojku stubove, za sudiju stalak, opremili svlačionice sa stalcima i stolicama, a Fondacija “Odraz”  je preko federalnog Ministarstva za kulturu i sport, kao i općina i JP SKPC,  učestvovala  u drugim finansiranjima. Pored stolica koje su najveća pojedinačna investicija, 1600 stolica je nabavljeno, a uradila ih je  “Bekto Precisa” i većinom to su donirana sredstva, takođe, urađen je  semafor koji je jedan od savremenijih za sve sportove u funkciji i sanacija pozadine iza golova, zaštitne mreže, koševi sa  najsavremenijim  motorima  sa sigurnosnim sajlama u slučaju da dođe do nekog kvara, -kazao je Mensur Ćurović, direktor dvorane.

– Ja mislim da je ovo vrlo dobro za slijedeći korak u saradnji BiH i Slovenije. Mislim da je  mnogo urađeno, tako da je Goražde kao sportski grad dobilo vrlo dobru halu koja će služiti svojoj svrsi. Saradnja bi mogla biti nastavljena i sa drugim gradovima u BIH, izjavio je ovom prilikom-  Igor Lukšič, slovenački ministar za školstvo i sport.

Općina Goražde je zapravo kroz ovaj projekat bila jedna od 140 općina u kojoj je “Elan” pokazao način na koji se može obaviti kvalitetna rekonstrukcija sporstkih dvorana, uloživši pri tom vrijednu donaciju.

– Svakako da je i općina Goražde sufinansirala projekat, zatim  “Bekto Precisa”, fondacija “Odraz” i ljudi dobre volje. Goražde ima 22 registrovana sportska kluba  i ovo je jako važno, jer se mladost okuplja ovdje i sa opremom koju smo dobili i u svim budućim aktivnostima koje ima ova sportska dvorana, ovo je značajna podrška. Danas smo, takođe, prilikom posjete “Bekto Precisi “ dogovorili i saradnju između “Elana” i “Precise”, jedne od naših najuspješnijih firmi,- kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

-Goražde kao sportski grad i ova dvorana ovdje je sigurno značajna za cijelu BiH, jer do sad je bilo par nastupa reprezentacije u rukometu ovdje i Goraždani su osvjetlali obraz i evo obaviješten sam da imaju i dva slijedeća nastupa ovdje. Mi sigurno nećemo dozvoliti da se gubi obraz države u smislu da nemamo svu tehnički prateću opremu na nivou. Ovim danas smo stekli solidne uslove, malo je popravljena situacija, a sigurno je da ćemo ubuduće još zajedničkim snagama, lokalni i federalni nivo, pomoći da se urade i ostali radovi koji su kako sam čuo neophodni. Vrlo rado ćemo se uključiti i da uradimo te radove da u Goraždu imamo reprezentativnu dvoranu, gdje ćemo moći svjetla obraza dočekati reprezentaciju i igrati najvažnije utakmice,-  kazao je ministar Samir Kaplan.

I direktor Fondacije “Odraz” Safet Daut izrazio je zadovoljstvo učešćem fondacije u realizaciji projekta, najavivši da će “Odraz” i dalje biti na raspolaganju kad je riječ o ovako značajnim projektima. Najveći dio posla su uradili sami  uposlenici dvorane, a menadžment je već aplicirao i sa projektom sistemskog rješavanja krova koji se procjenjuje na 60 do 70 000 maraka.

– Mi od 97. godine  kada je dvorana otvorena imamo  konstantno problem prokišnjavanja. Pokušavali smo na razne načine, ali bez sistemskog rješavanja ne možemo taj problem riješiti.

Ne treba kompletan krov raditi, smatram da je vrijeme i da to nije nekakav veliki novac. Mnoge dvorane su napravljene poslije rata, a mi trebamo taj dodatni napor da bi to bilo riješeno, -dodao je Mensur Ćurović, direktor JP SKPC.

Preuzeto sa /gorazdeonline/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.