• OBJAVLJENO: 26.08.2020.
Održan sastanak Odbora za praćenje realizacije Projekta cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda
Iskopan prvi kilometar tunela Hranjen, razgovarano o poboljšanju dinamike izvođenja radova

U kampu firme „Euro-Asfalt“ u Hrenovici danas je održan sastanak Odbora za praćenje realizacije Projekta cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda na kojem je uz članove odbora ispred investitora radova „Autoceste FBiH“ i izvođača radova firme „Euro-Asfalt“ te nadzora Instituta „IPSA“ prisustvovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća kao član ovog Odbora.
Radnici kompanije „Euro-Asatl“ do sada su izgradili prvi kilometar tunela „Hranjen“, tačnije 1.071 metar na budućoj brzoj cesti Sarajevo-Goražde. S južne strane, iz pravca Goražda iskopan je 621 metar dok je sa sjevera, kod Hrenovice iskopano oko 450 metara glavne cijevi. Istovremeno se prokopava i servisna cijev u istoj dužini, kako sa sjeverne, teko i sa južne strane.

Kako je istaknuto na sastanku, geološki uslovi, odnosno pojava podzemnih voda u jednom dijelu su uticali na dinamiku izvođenja radova, a ovom prilikom razgovarano je o aktivnostima s ciljem poboljšanja dinamike izvođenja radova, s obzirom da se radi o jednom od najznačajnijih projekata kako za stanovnike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, tako i za cijelu BiH.

„Uz otklanjanje poteškoća na koje nailazi izvođač radova u smislu stacioniranja podzemnih voda, u cilju intezivnijeg rada na tunelu „Hranjen“, evidentno je da je izvođač radova angažovao veći broj radne snage te zanovio opremu i mehanizaciju koja će doprinijeti kvalitetnijoj i bržoj dinamici izvođenja radova. S obzirom da građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde više od dvadeset godina čekaju na realizaciju ovog projekta, Odbor za praćenje realizacije projekta će i dalje pratiti aktivnosti kako bi svi zajednički doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak radova na sjevernom i južnom predusjeku tunela „Hranjen“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.