• OBJAVLJENO: 17.09.2020.
U okviru obilježavanja 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde
Simbolično obilježene SIGO igre

Tradicionalno, jedan od sadržaja obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde su sportske igre u znak sjećanja na SIGO-Sportske igre Goraždanskog okruga.

Sportska natjecanja učenika su izostala ove godine zbog epidemije COVID-a 19, ali ne i podsjećanje na SIGO igre.

Uz podršku Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženja pedagoga sporta BPK Goražde, danas su se na sportskom terenu “1.maj” sa natpisima gradova, učesnika SIGO igara, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, simbolično postrojili učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ iz Goražda.

Kantonalni i gradski zvaničnici, ministar za boračka pitanja Edin Aganović i pomoćnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Sanid Zirak, u svojim obraćanjima ukazali su na značaj ovih sportskih igara koje su se, uprkos ratnim dešavanjima, u sportskom i neizmjerno velikom patriotskom i prkosnom duhu, održavali u opkoljenom gradu.

„Vodili smo računa o bezbjednosti učenika te su ove godine izostala sportska takmičenja, ali željeli smo da se simbolično podsjetimo na ove igre, koje su simbol sportskog, i iznad svega nepobjedivog duha naših branilaca zahvaljujući kojima je ovaj grad ostao jedini slobodan grad na Drini. Naša je obaveza da generacijama koje dolaze i učenicima koji su se ovdje okupili prenesemo kulturu sjećanja na ove igre i sve što se dešavalo u sudbonosnim danima odbrane“-kazao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO) prvi put održane su u organizaciji Sportskog društva Goražde 1993.godine a u nekoliko sportskih disciplina takmičili su se borci, sportistkinje i sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča. Ove igre predstavljale su jedinstvenu sportsku manifestaciju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.