• OBJAVLJENO: 14.09.2011.
U općini Foča-Ustikolina održana prva javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama
Smanjenje komunalnih taksi za većinu djelatnosti

U organizaciji Ministarstva za finansije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ustavne i zakonodavno-pravne komisije Skupštine BPK-a Goražde danas je u Općini Foča-Ustikolina održana javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama u BPK.

Zakonom se propisuje način plaćanja komunalnih taksi na području BPK, a visina takse utvrđuje se tarifom koja je sastavni dio ovog zakona ili općinskim propisima koji se donose u skladu sa zakonom.  Prema ovom nacrtu Zakona došlo je do smanjenja komunalnih taksi za većinu djelatnosti, a ostavljena je mogućnost i općinama da svojim propisima na osnovu realnih kriterija mogu umanjiti ili uvećati za 20% pravnim i fizičkim licima koja obavljaju neke od djelatnosti na području te općine obuhvaćenu ovim tarifnim brojevima.

Stari zanati, niskoakumulativna i deficitarna zanimanja koja su utvrđena posebnom odlukom Vlade BPK-a Goražde, oslobođena su plaćanja komunalnih taksi.

Suad Bašić, predsjednik Udruženja privatnih poslodavaca kazao je ovom prilikom da su članovi udruženja koje predstavlja u suštini zadovoljni ponuđenim zakonom budući da je Vlada BPK uvažila njihove primjedbe koje su se odnosile na visinu komunalnih taksi.

„Mislim da se polahko izjednačavamo sa nekim općinama u dijelu Federacije. Svjesni smo i činjenice da su ove komunalne takse i veće u nekim kantonima. Kada je riječ o povećanju taksi na pojedine djelatnosti, mislim da je povećanje opravdano, jer država odnekud mora da ubira sredstva, a na akcizama je i povećanje tih taksi,“- kazao je Bašić.

Elmir Pilav, stručni savjetnik u kantonalnom Ministarstvu za finansije ističe da je Ministarstvo u prvom redu imalo namjeru da ovaj zakon pravno-tehnički uskladi sa drugim zakonima iz oblasti finansija, budući da su gotovo svi ti zakoni izmijenjeni u prethodne dvije godine.

„Takse smo odredili na osnovu relevantnih pokazatelja, tako da nije bilo nekog proizvoljnog određivanja, a ostavljena je i mogućnost općinama da ih povećaju ili smanje dodatno do 20%. U principu, kod većine taksi došlo je do smanjenja i većina privrednih subjekata je zadovoljna ovim smanjenjem.

Smatram da je odziv današnjoj prvoj javnoj raspravi u općini Foča-Ustikolina bio zadovoljavajući. Imali smo interesantne i značajne primjedbe i sugestije koje ćemo svakako razmotriti. Ovim putem, pozvao bih i građane i predstavnike zainteresovanih institucija da se odazovu na slijedeće javne rasprave koje će biti održane u općini Pale-Prača i općini Goražde“ – kazao je Elmir Pilav.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.