• OBJAVLJENO: 15.09.2011.
U općini Pale-Prača održana druga javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama
Zadovoljstvo predloženim izmjenama zakona

Druga javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama održana je danas u općini Pale-Prača u organizaciji Ministarstva za finansije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ustavne i zakonodavno-pravne komisije i Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja Skupštine BPK-a Goražde.

Kako nas je informisao Elmir Pilav, stručni savjetnik u kantonalnom Ministarstvu za finansije učesnici ove javne rasprave, poput onih u općini Foča-Ustikolina, izrazili su zadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o komunalnim taksama.

Podsjetimo, u prijedlogu ovog zakona povećava se iznos komunalne takse za djelatnosti  iz  oblasti  distribucije  nafte i  naftnih  derivata, oblasti  proizvodnje  i  prerade: duhana i  alkoholnih te bezalkoholnih pića, oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga, bankarstva, osiguranja, proizvodnje  i  distribucije električne energije. Pored toga, određena je posebna taksa koja do sada nije bila predviđena za određene djelatnosti kao recimo djelatnosti iz oblasti igara na sreću, oblasti proizvodnje električne energije u mini hidroelektranama, oblasti privatne zdravstvene zaštite i privatnih apoteka, zdravstvene zaštite životinja kao i u oblasti tržnica, odnosno pijaca kao i tržnih centara i hipermarketa. Znatno je povećana taksa za držanje muzike uživo u ugostiteljskim i drugim objektima te na otvorenom prostoru obzirom da je taksa koja je do sada bila propisana bila simbolična i znatno manja nego u nekim drugim kantonima.

Za razliku od naprijed navedenih djelatnosti za koje je povećan iznos takse ili je uvedena posebna taksa u značajnom iznosu, takse za djelatnosti iz oblasti ugostiteljstva i to za pansione, barove, restorane, ašćince, čevabdžinice, bosanske kafane te objekti u kojima se ne toče alkoholna pića kao i takse iz oblasti drugih nepomenutih djelatnosti su smanjene.  Smanjena je i taksa  za  držanje  sredstava  za  zabavne  igre odnosno na  bilijar  stolove,  flipere, automate, pikado, play  station, i  druga  sredstva  za  igru  gdje  je  dobitak  isključivo  u  određenom  broju  igara.

Treća javna rasprava o nacrtu Zakona o komunalnim taksama održaće se u Goraždu 21.09.2011. (srijeda) u 11,00 sati u Velikoj sali Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pa se pozivaju svi zainteresovani građani i institucije da svojim primjedbama i sugestijama daju doprinos u što kvalitetnijem donošenju ovog zakona.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.