• OBJAVLJENO: 15.10.2020.
Press konferencija direktora Uprave za inspekcijske poslove
Inspekcijski nadzor nad poštivanjem epidemioloških mjera posebno će biti pojačan u periodu predizborne kampanje

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj državi, Krizni štab Federalnog Ministarstva zdravstva zadužio je Federalnu upravu za inpekcijske poslove, kantonalne uprave za inpekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonima, odnosno mjerodavne općinske i gradske inspektore da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija s ciljem kontrole provođenja naredbi i mjera radi sprječavanja širenja COVID -19 na području naše zemlje, a samim tim i našeg Kantona.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde Emko Rizvanović ističe da će obzirom na početak predizborne kampanje, kao i zbog trenutne situacije u našem Kantonu te povećanog broja osoba zaraženih korona virusom, mjere i aktivnosti Uprave za inspekcijske poslove biti usmjerene, najvećim dijelom, na kontrolu poštivanja mjera i naredbi koje su izdali krizni štabovi Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva.

„Ono što je posebno interesantno, jeste da ćemo rad Uprave organizovati u dvije smjene. Poseban akcenat ćemo staviti na javni prijevoz, veća privredna društva, ugostiteljske objekte. Takođe ćemo još jednom izvršiti kontrolu poštivanja mjera i preporuka od strane svih obrazovnih institucija, svih škola na području našeg Kantona, s tim smo već započeli, a  što se tiče škola, tu smo više nego zadovoljni“ izjavio je direktor Kantonalne uprave za inpekcijske poslove Emko Rizvanović.

Dosadašnjim  inspekcijskim nadzorom, naglašava Rizvanović,  nije uočeno drastično kršenje mjera i naredbi. Ipak, jučerašnja kontrola javnog prijevoza pokazala je da se mjere u potpunosti ne poštuju, i po broju putnika, kao ni u nošenju zaštitne maske kod većeg broja putnika. Iako do sada nisu poduzete represivne mjere, on ističe da će se narednih dana pojačati kontrola i ukoliko se ne budu poštovale mjere i naredbe izdate od Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba , tj. ponovljenim prekšajima uručivat će se i novčane kazne.

„Kazne za nepoštivanje mjera za privredna društva su u iznosu od 3.000 KM do 10. 000 KM, a za odgovorno lice u privrednom društvu je  od  500 do 2. 000 KM . Ako dođemo u situaciju da izričemo novčanu kaznu, tada se ona uručuje i odgovornom i privrednom licu. Do sada nismo imali veliki broj izrečenih novčanih sankcija, sud je izricao uslovne osude, jer su naši privredni subjekti tražili ispitivanje naših prekršajnih naloga od strane Suda za prekršaje u Goraždu. Ovom prilikom, molim sve naše subjekte nadzora da se pridržavaju svih mjera kako se ne bi ponavljale, a ni Sud više neće praštati“, riječi su direktora Rizvanovića.

Inspekcijski nadzor vršit će se jednako i nad svim javnim skupovima koje organizuju političke stranke .

„ Sve političke stranke su dužne pridržavati se mjera i preporuka  izdatih od Federalnog kriznog štaba, a koje su posebno odnose na broj učesnika na javnim skupovima.  Propisano je 50 učesnika u zatvorenom, a 100 učesnika na otvorenom prostoru, iako je preporuka 30 osoba  u zatvorenom, a 50 osoba u otvorenom prostoru .To je teško ispoštovati, jer neke političke stranke imaju listu od 30 kandidata. Međutim, kada uzmemo u obzir da je ograničenje 50 osoba  u zatvorenom  prostoru a 100 osoba na otvorenom prostoru, za svako kršenje te naredbe bit će poduzete sankcije”, – ističe Rizvanović,

Ista pravila kao i visina kazni važe i za političke subjekte, jer se i oni, prema riječima direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, smatraju pravnim licima.

„Želim naglasiti da smo putem sredstava javnog informisanja pratili dosadašnji period i okrugle stolove političkih subjekta te smo uočili da se vrlo malo poštuje fizička distanca. Rijetko se gdje dešava da su učesnici  udaljeni 1,5 m u zatvorenom prostoru i da nose maske,  kako je propisano od stane Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. U narednom periodu angažovat ćemo veći broj inspektora, bit će pojačan nadzor kao i aktivnosti svih inpektora s kojima raspolažemo,“ naglasio je direktor Uprave za inpekcijske poslove Emko Rizvanović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.