• OBJAVLJENO: 22.10.2020.
Zasjedao Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko – podrinjskog kantona Goražde
Od sutra, nošenje maski u BPK obavezno i na otvorenom prostoru

Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde održao je sjednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu, koja u posljednjih nekoliko dana ima trend naglog pogoršanja.

Ranije donesene mjere ostaju na snazi, uz novu obavezu građanima u BPK Goražde da u narednim danima zaštitne maske koriste i na otvorenom prostoru. Najviše pažnje izazvale su najave da bi škole u ovom kantonu mogle preći na online sistem nastave, ali to se, još uvijek, neće desiti.

– Krizni štab je naložio Ministarstvu obrazovanja da, u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo, plan rada u školama prilagodi trenutnim epidemiološkim mjerama i epidemiološkoj situaciji. S obzirom da imamo manje škole sa manjim brojem učenika, u kojima nemamo oboljelih, zaključeno je da je najbolje da djeca nastave sa redovnim nastavnim procesom po modelu po kojem je započeta školska godina. U školama u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze u izolaciji je cijeli razred. Štab je prihvatio stav Ministarstva obrazovanja da bi se, u slučaju potpuno prelaska na online nastavu, kasnije teško bilo ponovo vratiti redovnom nastavnom procesu, ali i da je veći rizik za djecu da vrijeme provode van škola – kazao  je predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva BPK Goražde, Eniz Halilović.

Članovi i koordinatori Kriznog štaba prim.dr. Vesna Nemec Klisura, prim.dr. Alija Begović i prim. dr. Emir Frašto, u izjavama za medije nakon sjednice Štaba, pozvali su građane našeg kantona na poštivanje izdatih mjera i na obavezu pravilnog nošenja maski kako bi se spriječilo dalje širenje ovog virusa i kolaps zdravstvenog sistema.

Inspektori će pojačati rad na terenu s ciljem kontrole poštivanja usvojenih mjera.

Infekcija koronavirusom u posljednja 24 sata potvrđena je kod 11 od 52 testirane osobe. Na području BPK trenutno je 72 oboljelih, a u izolaciji je 239 osoba.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.