• OBJAVLJENO: 08.01.2021.
Bh znaničnici, privrednici i brojni prijatelji iz BiH i regije opraštaju se od Kemala Baysaka, počasnog konzula BiH u Republici Turskoj
Izraze saučešća uputila i premijerka BPK Goražde

Sinoć je u bolnici u Izmiru, od posljedica zaraze korona virusom, u 88.godini života preminuo Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj.

Vijest o smrti Kemala Baysaka, osvjedočenog prijatelja Bosanaca i Hercegovaca i zemlje iz koje je ponikao, kao i počasnog građanina Goražda rastužila je sve, a posebno one koji su ga lično poznavali i s njim sarađivali.

U saopćenju za javnost kojeg je tim povodom, u svoje ime i ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uputila premijerka Aida Obuća, između ostalog, stoji;

“ Veoma me rastužila vijest da je na ahiret preselio Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Turskoj i počasni građanin Grada Goražde, veliki čovjek, humanista, patriota i zaljubljenik u svoju Bosnu i Hercegovinu i Tursku .

Bila mi je velika čast što sam poznavala ovog velikog čovjeka i što smo dugi niz godina zajedno sarađivali na projektima značajnim za građane Grada Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona. Plodovi ove saradnje vidljivi su na svakom koraku. 

Volio je svoj narod, a ljubav prema Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj je uvijek stavljao na prvo mjesto.

Molim dragog Allaha dž.š. da mu podari lijepi džennet a porodici sabura”, stoji u saopćenju premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Ahmet Kemal Baysak bio je počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća te Zeničko-dobojskog kantona, a u periodu od 1994-1999. godine bio je načelnik izmirske općine Karšijaka.

U toku proteklog rata u BiH pomogao je brojnim bosanskohercegovačkim izbjeglicama, a nakon rata je u Privrednoj komori grada Izmira otvorio i Ured za privredu BiH. Pomagao je bh. privrednicima da se predstave na Sajmu privrede u Izmiru, a turske je privrednike dovodio u BiH.

Vijeće ministara BiH imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru, za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli na sjeverozapadu i Antalije na jugu.

Svjetski savez dijaspore BiH imenovao ga je na 5. kongresu u Sarajevu 21. maja 2010. godine, za svog prvog ambasadora.

Bio je počasni doktor nauka u Azerbejdžanu i dobitnik Medalje časti Ujedinjenih nacija za dugogodišnji rad i doprinos međuljudskim i međudržavnim odnosima, a zaslužan je i za potpisivanje više od dvadeset sporazuma o bratimljenju i prijateljstvu između općina i drugih lokalnih zajednica, škola i univerziteta iz BiH i Turske.

Baysak je rođen 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je, s očeve strane, potomak porodica Grebo iz Ljubinja, a s majkine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine. Jedan je od utemeljivača porodične grupacije TERBAY i dugogodišnji predsjednik Uprave tog koncerna.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.