• OBJAVLJENO: 13.01.2021.
Nepostizanje dogovora o sklapanju novog aranžmana sa međunarodnim monetarnim fondom (MMF) značajno ugrožava nerazvijene kantone i lokalne zajednice
Bosansko- podrinjski kanton Goražde kao nerazvijen kanton koji zavisi od viših nivoa vlasti i bez te podrške ne može ispuniti svoje Ustavom utvrđene nadležnosti

Na 7. sjednici Fiskalno vijeće BiH ponovo je  razmatralo Pismo namjere o sklapanju novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

Prema informacijama sa sjednice,  nije postignut dogovor o sklapanju novog aranžmana sa međunarodnim monetarnim fondom (MMF) , što bi u velikoj mjeri moglo uticati na budžet FBiH, od kojeg zavise i kantoni unutar FBiH, prvenstveno Bosansko-podrinjski kanton, koji bez podrške sa viših nivoa vlasti ne može servisirati ni Ustavom definisane nadležnosti.

Zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19, izvorni prihodi BPK Goražde u 2020.godini  ostvareni su u iznosu od 31.126.600 KM i isti su za 14 posto manji u odnosu na 2019.godinu, odnosno manji za 5.059.350 KM a najveće smanjenje, prema riječima premijerke BPK Goražde, odnosi se na prihode ostvarene od PDV-a.

„Ovakvo značajno smanjenje utiče na cjelokupno funkcionisanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji kao nerazvijen kanton svake godine planira sredstva iz budžeta Federacije BiH, odnosno sredstva MMF-a. U prijedlogu budžeta za narednu godinu, sredstva MMF-a kroz grant iz Budžeta Federacije BiH bi bila usmjerena na održavanje tekuće likvidnosti sa akcentom na pomoć segmentima društva pogođenih pandemijom virusa COVID-19, odnosno za privrednike i obrtnike, socijalno ugroženo stanovništvo i zdravstvo,  jer vjerujemo da će se njene posljedice značajno osjetiti i tokom ove godine. Ukoliko dođe do prolongiranja potpisivanja aranžmana sa MMF-om,  to ne da bi imalo ogromne posljedice po Budžet Federacije BiH,  već kao premijer Kantona smatram da će posebne posljedice imati nerazvijeni kantoni i lokalne zajednice u Federaciji, koji u ovako teškoj  situaciji i sa podrškom jako teško funkcionišu. Uz evidentno smanjenje prihoda zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19,   Bosansko- podrinjski kanton Goražde kao nerazvijeni kanton koji  zavisi  od viših nivoa vlasti  i bez te podrške ne može ispuniti svoje Ustavom utvrđene nadležnosti.  U 2021. godini očekuje se veća podrška u odnosu na onu koju smo imali ranije, a to je negdje od 4,5 do pet miliona KM“ -ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.