19.04.2022 godine.

 

PRIPREMA: Sadeta Ahmetović, dipl.ing.poljoprivrede

Zaštita povrtnih kultura

Proizvođačima presadnica (paprika, paradajz, krastavac) u zaštićenom prostoru-plastenicima preporučuje se da postave plave i žute ljepljive ploče u cilju praćenja prisustva štetnika: lisnih ušij, tripsa, štitastog moljca.

Štete pričinjivaju odrasli i larve sišući biljne sokove, a pojavljuju se i kao prenosioci brojnih virusa.

U plastenicima na vratima mogu se postaviti mreže u cilju sprječavanja ulaska štetnih insekata. Oko plastenika potrebno je ukloniti korove radi zaštite od virusa povrtnih kultura, koje se proizvode u plastenicima.

Velike štete luku pričinjava lukova muha- Hylemia antiqua. Ima 2- 3 generacije godišnje, a najveće štete pričinjava prva generacija, jer napada luk kad je nerazvijen. Let prve generacije počinje krajem aprila i početkom maja, a pogoduje joj vlažno vrijeme. Štete pričinjavaju larve koje se hrane unutrašnjim sadržajem luka. Izazaiva crvljivost luka, biljke zaostaju u porastu, listovi su ukovrčani, žute i počinju da venu.

Lukova muha se može suzbiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Žuta boja privlači lukovu muhu koja se zalijepi za ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

 


webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.